avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Tranzactie parti afiliate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Tranzactie parti afiliate

Eu, SC ABCD SA detin 51% din SC XYZ SA. Pt. a-mi desfasura activitatea eu import materie prima vrac din port; XYZ SA imi descarca de pe vase materia prima si pentru asta eu ii platesc, in conditiile de piata.

Daca XYZ SA ar avea o macara noua, eu as avea avantaje foarte mari, adica imi aduc materia prima cu vase de capacitate mai mare, deci mai ieftin si imi descarca mai rapid, deci mai ieftin.

Problema e ca XYZ nu are bani sa cumpere o macara noua si frumoasa; eu am si caut o metoda de a cumpara macaraua fara a incalca legea si fara ca el sa aiba costuri suplimentare cu un credit bancar.

Initial m-am gandit sa-i acord eu un credit, dar neavand in obiectul de activitate asta, fiscul zice ca nu-i voie; si-l cred.

Apoi m-am gandit sa cumpar eu macaraua, o achit si o revand lui XYZ SA la costul de achizitie(+TVA). Dupa asta, inchei o conventie de plati cu XYZ si el imi plateste, de ex., 1 Euro pe fiecare tona descarcata cu macaraua respectiva; in 4 ani ar trebui sa imi achite totul.

Din privinta prevederilor legate de preturile de transfer, credeti ca dau de bucluc daca procedez asa? E posibil sa vina fiscul si sa imi ajusteze, mie veniturile si lui cheltuielile, interpretand conventia asta de plati un soi de finantare care, daca ar fi in cond. pietei ar fi purtatoare de dobanda?

Daca aveti vreo idee cum altfel as putea proceda, dau o bere.Multumesc

Alte discuții în legătură

Un sfat, va rog - precontract pentru cumpararea unui apartament marinicad2002 marinicad2002 intentionand sa cumpar un apartament, care este inca in constructie la aceasta data,am incheiat cu vanzatorul o conventie, un precontract, prin care el se ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament intr-un imobil cu bulina ContSters89081 ContSters89081 In conditiile in care pe site-ul Primariei exista lista cu imobilele cu bulina, vanzatorul este obligat LEGAL sa-si informeze cumparatorul asupra faptului ca ... (vezi toată discuția)
Atitudine de membru al comitetului executiv caragiu caragiu La intrebarea unui proprietar adresata presedintelui, referitor la ce s-a facut cu jgheaburile, burlanele si usile metalice de la gghenele de gunoi, inlocuite ... (vezi toată discuția)