avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Valorificare grupa I de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Valorificare grupa I de munca

Barbat. 52 ani. 31 ani munca (1 an si 5 luni armata) din care 21 ani grupa 1 -a ,,Turnatorie,, conform art. 3 al Ordinului50/1990 iar timp aferent de munca 100%. Dupa vechea legislatie beneficiam de reducerea virstei la pensionare de 10 ani si 6 luni.
Intrebare:
1: La ce virsta ma mai pot pensiona acum dupa noua lege ?

Multumiri.
Acum reducerea este de 4 ani si 6 luni (sunt multi in aceasta situatie, multe unitati inchizand sectiile de otelarie-turnatorie imediat dupa 2001 odata cu aparitia unor programe obligatorii de medii ceea ce a dus la neincluderea lor in anexa unitatilor care au activitati in conditii speciale, si pentru asemenea salariati nu se vorbeste o iota nici de mass-media, nici de politicieni, nici de lideri de sindicat, dar nici ei nu-si strang randurile cum fac alte categorii).
Varsta standard este de 65 de ani. Aplicand reducerea va puteti pensiona la varsta de 60 ani si 6 luni.
Am sanse sa-mi recuperez ,,pierderea,, in instanta si ce temei sa invoc ?
Multumesc pt. promptitudine.
Imi pare rau sa-ti spun, dar nu ai pentru ca activitatea prevazuta in una din anexe (sa zicem in otelarii) este conditionata de existenta ei in anexa cu unitatile care au obtinut avizul pentru conditii speciale, avize care s-au dat in baza HG 1025/2003. de aceea am spus ca sunt unitati in care s-a desfasurat activitatea de otelarie -turnatorie (sunt implicat in caz) dar care fiind inchise in anii 2001-2003 si deci nu s-a mai putut cere aviz pentru ele.
Art.2 din legea 226/2006 :(2) Sunt asimilate stagiului de cotizare in conditii speciale perioadele de timp anterioare intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, in care asiguratii si-au desfasurat activitatea, pe durata programului normal de lucru din luna respectiva, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupa I de munca si
care, potrivit prezentei legi, sunt incadrate in conditii speciale.

Aici este "buba" "si care sunt" deci nu si cele care au fost inchise.
Va multumesc mult.
Intrucit eu indeplineam conditiile de pensionare ,dupa legea veche, doar la 1 martie 2011 pot invoca art.15 (2) din constitutie pt. a mi redobindi reducerea virstei de pensionare de 10 ani si 6 luni pe care am avut-o pina la 31 decembrie 2010 ?
Astept sugestii ?
Multumiri.

Alte discuții în legătură

Pensie limita de varsta... mirelutzzza mirelutzzza as dori sa va adreseaz o intrebare:tatal meu se numeste teodoru valerica,este nascut in 21 02 1959 are 22 de ani de munca dintre care 14 de grupa 1 si 8 de ... (vezi toată discuția)
Grupa a doua la calcularea pensiei la "limita de varsta" vasile35 vasile35 Buna ziua, Am inteles de la un angajat al casei de pensii, ca dupa noua lege, nu se mai ia in calcul grupa a II-a pentru stabilirea limitei de varsta la ... (vezi toată discuția)
Echivalare grupa 1 de munca stanluc stanluc F Stagiul total de cotizare realizat a. Stagiul total de cotizare realizat, din care 38 ani 1 luna 17 zile 1, In sistemul public, din care ... (vezi toată discuția)