Buna ziua,va rog sa ma ajutati daca puteti mia fost bagat in banca un cec dat garantie de o firma careia ii datorez 20000 ron cu toate ca aceasta firma stia ca nu am acoperire,am avut mai multe intrevederi cu ei si miam luat angajamente de plata dar nautinut cont.Ce mi se poate intampla,aintat deja in actiune pol econ mentionez ca eu sunt in italia la munca.
Veti fi cercetata pentru infractiunea prevazuta de art 215, alin. 4 cod penal:
ART. 215 Înşelăciunea
Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate. Emiterea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară, precum şi fapta de a retrage, după emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arătat în alin. 1, dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cecului, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. 2.
Înşelăciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
vreau sa va spun ca pana acum 5 luni am colaborat foarte bine cu aceasta firma si miam luat angajamentul ca voi achita debitu dar firma nu mai merge,am acumulat multe datori la stat si mai am si un credit cu garantie pe tot ce am,iam propus acelei firme sa ia stocul de marfa pe care il mai am dar a refuzat am fost obligata sa plec la munca in afara ca alceva nam stiut ce sa mai fac sa-mi pot plati dat in continuare,cecul a fost dat drept garantie la inceputul colaborari.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
in aplicarea dispozitiilor art. 215 din Codul penal, stabilind :
1. Fapta de emitere a unui cec asupra unei institutii de credit sau asupra unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, in totul sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust, daca s-a produs o paguba posesorului cecului, constituie infractiunea de inselaciune prevazuta in art. 215 alin. 4 din Codul penal .
2. Daca beneficiarul cecului are cunostinta, in momentul emiterii, ca nu exista disponibilul necesar acoperirii acestuia la tras, fapta constituie infractiunea prevazuta de art. 84 alin. 1 pct. 2 din Legea 59/1934.
Atata vreme cat CEC-ul a fost lasat drept garantie beneficiarului, scadenta acestuia fiind completata de catre acesta, dumneavoastra in calitate de emitent nu a-ti avut cunostiinta de scadenta trecuta de beneficiar pe cec si nici daca la momentul respectiv va exista provizia necesara acoperirii cecului nu puteti fi facuta vinovata de infractiunea de inselaciune.
Privitor la infractiunea de inselaciune Politia Economica intocmeste un proces verbal, in baza declaratilor faptuitorului sau a martorilor, pe care il inainteaza catre procuror.
Acesta poate dispune inceperea sau neinceperea urmaririi penale .