avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Emitere CEC fara acoperire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Emitere CEC fara acoperire

Am emis un CEC nedatat drept garantie pentru o achizitie cu o valoare insemnata care a fost incheiata si suma achitata. CEC-ul nu a fost returnat si a ramas la furnizor. Si inaintea acestui cec si dupa, furnizorul a eliberat marfa cu termene de plata fara alte garantii in baza increderii si unei indelungate colaborari. Dupa un an de zile de la emiterea acestui cec si numeroase alte tranzactii incheiate, unele probleme de familie si criza economica au afectat activitatea firmei care a intrat in incapacitate de plata iar furnizorul s-a folosit de cec pentru a-si recupera datoria.
Sunt citat la politie si as vrea sa stiu care ar putea fi urmarea cea mai grava si cea mai putin grava. Nu am antecedente dar datorita unor circumstante nefavorabile in familie, nici capacitatea de returnare a datoriei.
Multumesc anticipat in speranta unui raspuns!
Cel mai recent răspuns: mcstefan , utilizator 21:06, 9 Iulie 2013
Codul penal:

Art. 215

Înşelăciunea

Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.

Emiterea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară, precum şi fapta de a retrage, după emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arătat în alin. 1, dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cecului, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. 2.

Înşelăciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.


Din punctul meu de vedere nu este inselaciune,important este daca beneficiarul cecului a stiut ca in momentul emiterii nu exista disponibil necesar acoperirii acestuia la tras, asta pentru incadrarea faptei eventual in infractiunea prev. de art.84 alin.(1)pct.2 din Legea nr.59/1934, care este mai blanda in comparatie cu inselaciunea.Angajati-va avocat cand sunteti chemat la audiere si discutati cu acesta strategia de aparare, aveti argumente in apararea dvs.
Este raspunsul si sfatul de care aveam nevoie. Multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa inselaciune simonaagachi simonaagachi care este pedeapsa pt inselaciune ,de la citi la citi ani?multumesc (vezi toată discuția)
Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)
Complicitate picika picika buna cu ce se pedepseste complicitatea in inselaciune? multumesc (vezi toată discuția)