Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme. In urma cu doi ani,in orasul nostru s-au bagat gaze. Avand in vedera ca magistrala de gaz nu trecea si pe langa blocul nostru,am facut demersurile necesare la Congaz,ni s-a facut un proiect ,am platit si ni s-a adus si noua conducta de gaz racordandu-ne la magistrala. Blocul este format din 3 scari,noi locuind la ultima scara de magistrala. am rugat si pe vecinii de la celelalte 2 scari sa se racordeze dar nu au vrut. Doar scara noastra a platit racordul la magistrala,care trecea si prin dreptul celorlalte 2 scari. Acum,celelalte doua scari baga gaze si se inteapa in conducta care s-a tras de la magistrala catre noi. Eu am fost acela care am facut contractul pt. scara noastra. Nu mai am contractul cu Congaz deoarece l-am dat altui vecin in pastrare si s-a mutat in alta localitate si nu stiu ce este stipulat in acel contract. Intrebarea mea este,DACA VECINII DE LA CELELALTE DOUA SCARI AR TREBUI SA NE RETURNEZE O PARTE DIN BANII PLATITI PT. ACEST RACORD LA CONGAZ,bineinteles proportional cu distanta de la scara la scara. Am intrebat la Congaz si ni s-a spus ca NU,deoarece nu conteaza lungimea conductei de gaz ci fiecare scara plateste la fel,adica racordul. Vecinii mei de pe scara spun ca eu trebuie sa ii reprezint si sa rezolv aceasta problema,deoarece ei vor sa fie totul legal si deasemenea nu ar fi corect sa fim pacaliti de vecinii de la celelalte 2 scari.Eu le dau dreptate ca nici ei nu au avut bani atunci cand ne-am tras gaze dar totusi s-au imprumutat si am rezolvat aceasta problema.Sperand ca am fost explicit,VA MULTUMESC!
Daca dumneavoastra ati facut contractul si numai stiti ce ati scris in el nu prea e bine.
Aveti dreptate ca trebuie sa va plateasca o parte din bani proportional cu lungimea. Are dreptate si congazul ca fiecare scara plateste racordul la fel doar daca cele 3 scari sunt la distanta egala.
Oricum dumneavoastra ati gresit ca trebuia sa scrieti in contract ca nimeni nu are voie sa se intepe decat daca ii dati dv aprobarea dupa ce va platea.
Daca dumneavoastra ati facut contractul si numai stiti ce ati scris in el clar nu ati scris asta.Dar puteti cere la congaz contractul ca ei sigur il au.
Furnizorul de gaz incearca sa conecteze cat mai multi pe banii altora desi ei ar trebui sa va plateasca.
Nimanui nu ii convine sa fac infrastructura pe banii lui apoi sa vina cineva sa beneficieze gratis.
In plus daca magistrala nu ar fi fost dimensionata de la inceput decat pentru scara dumneavoastra celelalte 2 scari nu ar fi avut presiune si ar fi trebuit sa se schimbe din nou pe banii lor.
Asa ca aratatile ca dumneavoastra ati platit pentru toata magistrala si certati-va cu congazul.
Eu am avut pe scara o teva de 3/4 si a trebuit sa imi pun centrala termica.
Teava a fost prevazuta pentru un singur foc(doar aragaz) la toate apartamentele.
A trebuit schimbata pentru ca pe viitor daca si altii ar fi dorit sa isi puna centrala termica nu ar fi suportat.
Am schimbat toata teava nu numai pana in dreptul meu ca sa nu se faca modificari de fiecare data cand cineva ar fi vrut sa isi puna centrala(al 2-lea foc).
Normal furnizorul de gaz nu schimba pe banii lui .Am facut un contract in care scrie ca nu are voie nimeni pana nu le dau acordul in caz contrar furnizorul fde gaz imi da toti banii inapoi adica suporta el teava.
Cand o sa isi puna primul centrala o sa ii cer jumatate din suma initiala(cheltuieli inlocuire tevi +revopsirea scarii local).
Vine al 3-lea ii cer 1/3 bani din suma initiala si impart egal suma cu ce-l dinainte .
Vine al 4 -lea ii cer 1/4 bani din suma initiala si impart egal suma cu cei 2 dinainte si tot asa.
Multumesc pt. raspuns ! am uitat sa va spun ca,chitanta si factura prin care am achitat la Congaz le avem. Pe factura scrie Taxa Racord. Din experienta dvs. ,daca nu este cumva in contract trecut faptul ca nu se inteapa nimeni in acea conducta fara acceptul nostru,ce putem face? Sa dam Congazul in judecata? De unde luam bani pt. avocati? Sau daca ne reprezentam singuri,de ce legi si articole ma folosesc? Eu,ma gandesc si la faptul ca Congazul are tot interesul sa ia bani si de la noi si sa ia banii si de la celelalte doua scari,in loc sa ni-i recuperam noi.Nu stiu.....suntem tare usor de pacalit in Romania asta,inca nu am invatat sa ne impunem drepturile ,sa analizam si sa gandim si pt. moment dar si in perspectiva atunci cand semnam un document.