avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sa povestim despre aplicatia ECRIS si legala ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sa povestim despre aplicatia ECRIS si legala constituire a instantelor.

Manualele ECRIS (astfel incat sa poata si poporul sa-si potriveasca cererile cu sabloanele instantei) le gasiti aici:

NOTA: Manualele ECRIS NU SUNT SECRETE, de altfel utilizarea aplicatiei se preda la unele facultati de drept fiind astfel disponibile oricarei persoane, drept pentru care publicarea acestora nu contravine legii (mai mult, redactarea si editarea acestora se face din bani publici).

Manual aplicatie ECRIS v. 3.0: [ link extern ]
Manual aplicatie ECRIS - Insolventa (Grefieri): [ link extern ]
Manual aplicatie ECRIS - Insolventa (Magistrati): [ link extern ]
Manual aplicatie ECRIS - Insolventa (Practicieni): [ link extern ]

Opinia subsemnatului:

”Întâmplător” am descoperit pe site-ul C.S.M. un document, numit ”Sinteza Raportului de Control” (Nr.252/IJ/424/SIJ/2006), în care un domn inspector ne explică, trecător, cum că aplicația ECRIS ar trebui totuși pusă în concordanță cu Regulamentul de funcționare al instanțelor de judecată.Inspecția Judiciară opinează că aplicația ECRIS contravine art. 38, art. 54, art. 62, art. 68, art. 70 și art. 83 (mai adăugăm și art. 63) din Regulament, susținere care este tocmai corectă.

După cum am stabilit deja despre aplicația ECRIS nu face vorbire CPC și nici CPP, măcar dacă în Regulament o găsem, dar nu e nici aici.
În cadrul acestei reglementări se face vorbire despre o sumedenie de registre, despre mapele de hotărâri, despre modul de calcul al taxelor judiciare de timbru și a timbrului judiciar. La ora actuală însă registrele le face ECRIS, taxele le calculează ECRIS, hotărârile le păstrează ECRIS, mai exact, prin intermediul acestui DEUX ES MACHINA pus la dispoziția magistraților prin grija MJ.

Acum câteva zile am avut ocazia de a observa aplicația ECRIS 3.0 la o instanță din țară, modul de operare, ce este menționat în aplicație și care este regimul de acces. După cum vă spuneam accesul instanțelor la internet (și implicit intranetul) se face prin ”grija” Serviciului de Telecomunicații Speciale prin rețeaua wireless a acestuia (radio). Această conectare a instanțelor prin sistem wireless este tâmpenia nr. 1 întrucât nu asigura securitatea datelor transferate (mai exact dacă vine un extraterestru mov - să zicem -, cu o ”sculă” pricepută și două antene mari, poate filtra tot traficul inclusiv parole și alte cele), comunicarea prin radio fiind deficiară și sub aspect de fiabilitate și viteză (e ceva ce folosești la Pizza Hut nu pentru interconectarea instanțelor din țară).

Tâmpenia nr. 2 ar fi serverele Windows 2003 pe care rulează aplicațiile Indaco (nu intru în detalii, toată lumea cunoaște cât de ”competenți” la capitolul securitate sunt cei de la Microsoft).

Tâmpenia nr. 3 e modul în care se face accesul în aplicație, mai exact informaticianul îi dă magistratului ”user” și ”parola” ca să poată trebălui în sistem. Din nou, nu vreau sa știu câte parole sunt scrise pe șervețele sau pachete de țigări ori predate în grija grefierei ori altor persoane ”mai pricepute” în ale informaticii.

Tâmpenia nr. 4 este că informaticianul are acces la toate documentele din ECRIS, de la sentințe la încheieri, decizii, declarații, tot, și care documente sunt păstrate în ce ”format intangibil” credeți? Ați ghicit - .DOC, le poți și edita ! (mai ales dacă ești un băiat priceput de la S.T.S. mai schimbi o virgulă, un cuvânt, ceva).

Așa că stimați coblogări, inițiați în ale informaticii magistrați, actualmente nici o instanță din România nu este legal constituită din următoarele considerente:

1. Înscrisurile instanței se află în mână puterii executive putând fi alterate oricând de aceasta, procesul deliberativ fiind compromis, iar hotărârile fiind cunoscute puterii executive înainte (A PRIORI) de a fi transpuse pe suport fizic și implicit cunoscute părților.
2. Toate comunicațiile instanțelor se desfășoară prin ”grija” puterii executive - servicii secrete.
3. Registrele și hotărârile instanței sunt exprimate, atât fizic cât și digital, prin intermediul unei aplicații necunoscute CPP, CPC (LEGII) și Regulamentului de funcționare al instanțelor de judecata, aplicația care nu a fost niciodată auditată de un organism independent și care este - de facto - secretă publicului sub toate aspectele.
4. Instanța nu deliberează întrucât, prin grija puterii executive, îi sunt încredințate spre utilizare hotărâri, decizii, sentințe șablon care nu iau ființă urmare a procesului decizional (INTELECTUAL) al instanței ci urmare a unui act de voință al puterii executive (creatorul șabloanelor).
5. Instanța prelucrează nelegal, prin prisma Legii 677/2001, date cu caracter personal întrucât personalul angajat (grefierele și informaticienii) nu sunt operatori autorizați pentru a introduce aceste date în sistemul informatic, care sistem informatic ne este necunoscut dacă este autorizat pentru a păstra date cu caracter personal.

Recomand cu multă căldură lecturarea manualelor ECRIS.

Sursa: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 16 Aprilie 2008
SoSlow, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andrei Koszti , Avocat 13:30, 24 Noiembrie 2011
Felicitari pentru articol, Razvane. Sunt intru totul de acord cu tine, iar efortul tau de a documenta aberatiile care se intampla nestanjenite in "sistem" merita apreciat.

As adauga ca in timp ce prIn alte tari sectorul public se orienteaza spre solutii open-source si spre formate deschise, la noi domina afacerile strategice alte statului cu mari furnizori de software (v. Indaco, Siveco, UTI etc.) si dependenta de platforme proprietare (v. formatul Word, formatul binar al Microsoft etc.).

in afara subiectului: este incredibila initiativa legislativa despre un USB stick pentru fiecare elev; partea cea mai tare reiese din textul imbecil redactat de un autor pe masura: "In vederea facilitarii accesului la manualele in format electronic se acorda fiecarui elev, la inceputul fiecarui ciclu din invatamantul preuniversitar un dispozitiv de memorie detasabil tip USB cu capacitatea de stocare de minimum 4 GB..." ca sa ce, stimabililor? :happy:

Probabil ca din disperare vreun furnizor de USB stick-uri care a cumparat prea multe si a ramas cu ele pe stoc a zis sa apeleze la vreun prieten parlamentar si sa aranjeze o mica afacere... si cum statul e cel mai bun partener de afaceri (da mai mult decat i se cere si pentru mai putin decat i se ofera si plateste la timp), au zis sa tranteasca un proiect maret pentru tineretul patriei (ca doar filmuletele porno, pozele deocheate facute la webcam si mp3-urile cu manele trebuie sa circule mai bine decat prin DC++)...
Se mai aude ceva despre accesul avocatilor la datele din Ecris ???
Ca la un moment dat se facea mare valva ca aceste date vor putea fi consultate in timp real ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nr dosar format vechi,din 2003 ili47 ili47 Buna ziua , cum pot cauta pe portalul judecatoriei dosar ,cu sentinta data,cand introduc de ex. 1243/2003..... imi da eroare.In 2003 nr.dosar era format ... (vezi toată discuția)
Eroare revisal carmen_danciu carmen_danciu Buna ziua. Sunt o societate din Braila am descarcat noul revisal si incerc sa preiau date din versiunea 206 si imi arata urmatorul mesaj Baza de date ... (vezi toată discuția)
Cineva intra pe contul meu yahoo AlinaLavinia AlinaLavinia nu prea stiu multe despre calculator....sunt o simpla utilizatoare. Dar am o problema. Cineva imi inchide messinger-ul cand eu sunt deja pe mess la mine la ... (vezi toată discuția)