avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociat srl
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociat srl

Buna ziua,

Un functionar public poate avea calitatea de asociat intr-o socitate comerciala sau este incompatibil?
Va multumesc
Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.
Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată;
d) în calitate de membru al unui grup de interes economic.

In speta, functionarul public este incompatibil.
Nu poate fi administrator, pentru ca asta e o functie, dar poate fi asociat sau actionar.
Simplul fapt ca este asociat sau actionar intr-o societate nu inseamna ca desfasoara vreo activitate in cadrul ei: are doar drept de proprietate asupra partilor sociale/actiunilor.
Diana Persa a scris:

Nu poate fi administrator, pentru ca asta e o functie, dar poate fi asociat sau actionar.
Simplul fapt ca este asociat sau actionar intr-o societate nu inseamna ca desfasoara vreo activitate in cadrul ei: are doar drept de proprietate asupra partilor sociale/actiunilor.

tind si eu, prin interpretarea legii, sa subscriu acestei pareri. a fi asociat nu inseamna sa desfasori neaparat activitate. Dar, tot prin interpretare de ce te asociezi? nu ca sa desfasori o activitate? Cum stam cu practica judiciara? cunosc un caz local de la mine de aici (baron local :D) care fiind intr-o oarecare functie publica este totodata si actionar. De aceea tind sa cred ca mai sunt cazuri.
aba812001 a scris:
Dar, tot prin interpretare de ce te asociezi? nu ca sa desfasori o activitate?

Nu. Subscrierea unor parti de interes, de orice fel, e o investitie.
Din punct de vedere al legii care reglementeaza statutul functionarului public,188/1999,aceasta spune la
Incompatibilitati:
ART. 56
(1) Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica, cu exceptia calitatii de cadru didactic.
(2) Functionarii publici nu pot detine functii in regiile autonome, societatile comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ.

ART. 57
Functionarii publici nu pot exercita la societati comerciale cu capital privat activitati cu scop lucrativ care au legatura cu atributiile ce le revin din functiile publice pe care le detin si nu pot fi mandatari ai unor persoane in ceea ce priveste efectuarea unor acte in legatura cu functia pe care o indeplinesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionarul public poate fi asociat la un srl? Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua, Este posibil ca un functionar public sa fie si asociat la un srl? (vezi toată discuția)
Incompatibilitate functionar public- consilier local tibi68 tibi68 Buna ziua. Functionarul public, angajat al unei primarii, se afla in incompatibilitate cu functia de consilier local dintr-un consiliu local, altul decat ... (vezi toată discuția)
Asociat in srl si functionar public? ContSters54646 ContSters54646 Buna seara, Sunt asociat intr-un SRL si ma intereseza daca mai pot exercita vreo functie in cadrul acesteia, in cazul in care ma voi angaja ca si functionar ... (vezi toată discuția)