avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Functionarul public poate fi asociat la un srl?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Functionarul public poate fi asociat la un srl?

Buna ziua,
Este posibil ca un functionar public sa fie si asociat la un srl?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 15:01, 16 Decembrie 2015
Probabil stiti ca Legea 161/2003 interzice functionarului public sa desfasoare vreo alta activitate, remunerata sau nu, cu exceptia celor didactice si artistice. De asemeni Legea 188/1999. Se tot discuta de incompatibilitati, se vorbea la inceputul lui 2008 ca vor fi scoase acestea pentru functionarii publici, dar a ramas la stadiul de discutie.
Potrivit Legii nr.188/1999, functionarii publici nu pot detine functii in regiile autonome, societatile comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ.
In Legea nr.161/2003 se prevede ca :
Art. 94. - (1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.
(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată;
d) în calitate de membru al unui grup de interes economic.
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2009
ContSters83807, utilizator
Lege nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici

(1) Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica, cu exceptia calitatii de cadru didactic.
(2) Functionarii publici nu pot detine functii in regiile autonome, societatile comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ.

LG. 161/2003 la art. 94 zice cam acelasi lucru

insa...
a fi asociat sau actionar implica doar un drept de proprietate asupra actiunilor sau partilor sociale, nu este o functie...
raspunsul meu: Da, poti fi!
Un functionar public poate fi actionar intr-o Societate.
In plus legea 330/2009 numai ingradeste asa de mult functionarul public, el putand exercita si alte functii care nu tin de functia sa, altele decat ce are el in fisa postului...
Dar ce se intampla daca activitatea srl-ului este suspendata dinainte ca sa fi ocupat postul de functionar public?

Alte discuții în legătură

Asociat in srl si functionar public? ContSters54646 ContSters54646 Buna seara, Sunt asociat intr-un SRL si ma intereseza daca mai pot exercita vreo functie in cadrul acesteia, in cazul in care ma voi angaja ca si functionar ... (vezi toată discuția)
Functionari publici in asociatii. Iohanat Iohanat Un functionar public poate face parte din Consiliul director al unei asociatii? (vezi toată discuția)
Unitate cu scop lucrativ andruta85 andruta85 Buna ziua, Citind legea 161/2003 observ ca: Art 94 (2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, ... (vezi toată discuția)