avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... legea 263/2010
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

legea 263/2010

Buna seara! Vreau sa va intreb daca o persoana care e si pfa, dar e si angajat si deja plateste impozit pentru pensie din acel salariu nu mai este nevoit sa plateasca si pentru pfa conform legii 263, nu? Am o prietena care este numai pfa si am inteles ca ea trebuie sa plateasca 222 lei pe luna si poate nu castiga atat in acea luna. Nu este vreo alta solutie decat angajarea? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 19:25, 9 Iulie 2011
Conform art.6 , alin.(1), pct.IV, din Legea 263/2010:
IV.persoanele care realizeaza, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla în una dintre situatiile urmatoare:
a)administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b)membri ai întreprinderii individuale si întreprinderii familiale;
c)persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d)persoane angajate în institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e)alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;


CONCLUZIE (solutie)
- salariu mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului in 2011 este de 2022 lei;
- de aici si contributia pentru pensie care nu poate fi mai mica decat 2022 x 35% = 708 lei la care se aplica 31,3% rezultand un cas datoart de 222 lei/luna:

DAR - solutie:
- daca prietena dvs. realizeaza anual un venit (conf. art.6, alin.(1), pct.IV din Legea 263/2010) exclusiv din PFA mai mic decat 4x2022 lei = 8088 lei atunci nu mai datoreaza CAS nici macar la nivelul sumei de 222 lei/luna.

buna seara !
Soţia mea este titularul unei întreprinderi individuale, fără a avea calitatea de angajat cu carte de muncă, ea fiind şi lucrătorul comercial în cadrul ii. Venitul brut pe an calendaristic înseamnă, în cazul acesta, vânzările realizate în anul respectiv sau profitul brut realizat de i.i.?
Întreb asta deoarece dacă firma realizează un profit brut anual de 2400 lei (adică aprox. 200 lei/lună) de unde să mai dea 222 lei la CASS şi 37 de lei la CAS plus alte impozite şi taxe?!
Ce soluţii ar fi pentru a nu mai plăti această sumă de 222 lei (care e mai mult decât o asigurare privată de viaţă): angajarea cu carte de muncă a soţiei în cadrul ii pentru a plăti contribuţii ca salariat?
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
johny_m, utilizator
Reiau ceea ce am scris mai sus:
- daca sotia dvs. realizeaza intr-un an venituri ca si titular al II mai mici de 4x2022 = 8088 lei, acestea fiind singurele venituri pe care le realizeaza ( = exlcusive) atunci nu mai datoreaza contributia pentru pensii !
Johny cred ca trebuie sa faci diferenta intre profit brut si venit brut. Cei 8088 reprezinta venitul brut minim de la care trebuie sa contribuie la pensii.
venit brut = venit net - cheltuieli deductibile

Alte discuții în legătură

Contributii pensii pentru pfa andy18 andy18 Am un PFA deschis din ianuarie 2011. Sunt cu plata la zi pt contributiile la sanatate si impozitul pe venit, in schimb la pensii nu am contribuit pana in ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala neplatitoare de tva alex1201 alex1201 Buna ziua, vreau sa pun un automat de cafea intr-o facultate. Ma gandesc sa ma fac intreprindere individuala neplatitoare de tva. Ce taxe voi datora statului? ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)