avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contributii pensii pentru pfa
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contributii pensii pentru pfa

Am un PFA deschis din ianuarie 2011. Sunt cu plata la zi pt contributiile la sanatate si impozitul pe venit, in schimb la pensii nu am contribuit pana in prezent. Acum septembrie 2012) m-am hotarat sa platesc si contributiile pt pensii, dar sunt obligat sa platesc de la deschiderea PFA-ului, cu penalizari si dobanzi. Exista vreo modalitate/lege sa scap de penalizari si dobanzi?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2012
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 08:53, 26 Septembrie 2012
In anul 2011 asigurarea pentru plata contributiei pentru pensie era obligatorie daca se realizau venituri brute in suma de 8088 lei/an (Legea pensiilor nr. 263/2010 prevede ca titularul PFA trebuie sa se asigure daca realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat - 8088 lei (4 x 2022 lei).
Venitul minim de asigurare era 708 lei (2022 lei x 35%), adica 35% din salariul mediu brut (art. 11, alin. 3), iar suma minima de plata lunar fiind 222 lei/luna ; 31,3%x708)
De la 1 iulie 2012 CAS se analizeaza daca se datoreaza sau nu in functie de venitul net (venituri-cheltuieli). Daca venitul este peste 741 lei/luna se datoreaza CAS.
Daca ai un contract de munca cu 2 h si functie de baza, iar pe pfa inregistrezi venituri, mai esti obligat la plata contributiei catre CAS?

Multumesc!
In cazul prezentat nu se mai plateste CAS pentru pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie la pensii Cosmin_777 Cosmin_777 Buna, detin o I.I. cod CAEN 7990, alte activitati de rezervare (vand bilete de autocar pt alte societati), infiintata in anul 2011, nu am facut contract cu ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Declaratii pfa Catalina Lavinia Catalina Lavinia Care sunt declaratiile care se depun in 2011 pentru persoanele fizice autorizate si termenele acestoa? (vezi toată discuția)