avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In ce conditii se primeste ajutorul de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In ce conditii se primeste ajutorul de somaj?

in ce conditii se primeste ajutorul de somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:54, 26 Ianuarie 2011
Buna
Am,si eu o intrebare : Daca se inceteaza CIM cu acordul ambelor parti,am dreptul la indemizatie de somer?si daca nu ,cat trebuie sa lucrez?1,3 sau mai multe luni.Care sunt in acest caz conditiile ca sa pot primi ajutorul de somaj.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
zsolt77, utilizator
marcelaL si zsolt77:

1. Din Legea 76/2002:
Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Prin motive neimputabile salariatului se intelege incetarea CIM cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii: art. 31 alin. (4.1), art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4).
3. Incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) nu va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
4. Cele 12 luni din ultimele 24 de luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa demisie cukrasz_kata cukrasz_kata Buna ziua, contractul meu de munca a incetat conform articolului 55 b in data de 4 februarie.Inrebarea mea este : pot solicita ajutor de somaj daca in ... (vezi toată discuția)
Intrebare - somaj la jumatate de norma luca- luca- Buna am lucrat 1,4 luni cu o jumate de norma ma dreptu la somaj [ma platit cotizatia] [quot] (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj? mihaibatranu mihaibatranu Buna ziua, Am lucrat 32 ani intr-o mare companie si in data de 13 mai 2011 am incheiat CIM cu acordul partilor. Intrebarea este in ce conditii pot beneficia ... (vezi toată discuția)