avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract de comodat pt autoturism
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract de comodat pt autoturism

Buna seara.Am un PFA.Recent am trecut de la norma la sistem real si am inteles ca pt a putea deconta combustibil este nevoie de un contract de comodat pt masina.M-ar interesa cum se face acest contract si daca trebuie inregistrat undeva. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: iosifnagy , utilizator 14:12, 28 Ianuarie 2011
Consultati legea 571/2003 actualizata si veti observa asa cum s-a aratat mai sus ca doar cateva domenii de activitate beneficiaza de deducere in ceea ce priveste consumul de carburant. In functie de domeniul declarat de activitate veti deduce sau nu sumele reprezentand contravaloarea carburantului folosit.
Domeniul meu de activitate este in constructii. Inseamna ca pot deduce carburant daca efectuez transportul persoanelor la si de la locul de munca? Sau nu?
iosifnagy a scris:

Domeniul meu de activitate este in constructii. Inseamna ca pot deduce carburant daca efectuez transportul persoanelor la si de la locul de munca? Sau nu?


Va redau ce spune legea 571/2003 actualizata:

"t) în perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 inclusiv, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de istruire în cadrul şcolilor de şoferi."

Deci, cu alte cuvinte:
- Daca aveti orice fel de masina destinata exclusiv transportului rutier de persoane cu greutatea de pana la 3500 kg sau cu mai putin de 9 locuri (deci nu este destinata exclusiv la transportul muncitorilor) NU.
- Daca autovehiculul este destinat exclusiv pentru transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, sau celelalte exceptii descrise mai sus DA.
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
giv, utilizator
Multumesc pt lamuriri. Din aceasta lege am inteles ca aceste cheltuieli cu carburantul le pot face pt ca-mi servesc la realizarea venitului,DAR nu le pot deconta.Corect? Cum ramane cu intretinerea masinii(RCA,taxa drum,piese,reparatii) pe acestea le pot deduce?
Daca in contractul de comodat aveti mentionat acest aspect referitor la cheltuielile aferente asigurarii, reparatiilor, precum si al altor taxe, atunci puteti deduce aceste cheltuieli fara probleme.

Simbotin Remus
Avocat & Mediator

Alte discuții în legătură

Infiintare intreprindere individuala - cheltuieli deductibile mariams70 mariams70 Buna seara,mi-am infiintat de curand o intreprindere individuala,vreau sa stiu care e urmatorul pas ce trebuie facut. Daca profilul firmei este studiul opiniei ... (vezi toată discuția)
Deducere tva la combustibil adinaelena adinaelena Buna ziua la o firma de transport (nu persoane de obicei moloz de pe santiere ) pot deduce tva ul la combustibil dar cheltuiala avand in vedere ca acesta ... (vezi toată discuția)
Deducere tva horeaalexandru horeaalexandru Buna ziua, As avea o intrebare la Dvs. La o firma de constructii se poate deduce TVA-ul la carburantii folositi. (cisterne, vole etc.) Daca da in ce ... (vezi toată discuția)