avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii compensatorii dupa concediere conform CCM la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii compensatorii dupa concediere conform CCM la nivel de unitate

Buna seara,
Am o problema si nu stiu cum as putea sa o rezolv,va multumesc foarte mult daca ma puteti ajuta.
Dupa terminarea concediului pentru crestarea copilului de 2 ani am fost concediata conform art.65 alin.1 din Codul muncii.
Firma la care am lucrat are peste 21 de angajati,deci conform legii,daca nu gresesc ar trebui sa existe un CCM la nivel de unitate.
Eu doresc sa depun o cerere de acordare a salariilor compensatorii in care vreau sa cer exact numarul de salarii compensatorii la care am dreptul conform CCM la nivel de unitate,daca este prevazut un numar de salarii.
Aici intervine problema.Nu am reusit sa obtin o copie a CCM la nivel de unitate,inspectorul de serviciu de la ITM cu care am discutat telefonic mi-a comunicat ca itm-ul nu are dreptul sa-mi puna la dispozitie o copie a acestui contract,cei din conducerea firmei la care am lucrat exact cum ma asteptam au spus ca nici nu au auzit de acordarea unor plati compensatorii in caz de concediere,de punerea la dispozitie a contractului colectiv de munca nici nu mai vorbesc...
Exista oare vreun articol de lege care sa oblige Itm-ul sau angajatorul sa-mi puna la dispozitie acest contract,sa ma lamuresc la cate salarii am dreptul sau nu,pentru ca nu as vrea sa renunt la acest drept?
Va multumesc foarte mult anticipat.
Cel mai recent răspuns: Q88 , utilizator 13:32, 24 Ianuarie 2012
Daca exista contract de munca colectiv la nivel de angajator atunci trebuie sa va intemeiati cererea de salarii compensatori pe el, chiar daca nu prevede nimic de salarii compensatori potrivit CCMUN aveti dreptul la un salariu compensatoriu in cazul disponibilizarii.Daca ii actionati in judecata solicitati sa prezinte si o copie a CCM la nivel de angajator
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Puteti depune o solicitare in scris la ITM si/sau angajator sa va elibereze o copie de pe c.c.m. la nivel de unitate.
Buna seara,
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra.Voi solicita in scris sa-mi fie eliberata o copie a ccm la nivel de unitate poate in felul acesta se va rezolva sper,pentru ca prin solicitarea verbala nici de la itm nici de la angajator n-am reusit sa o obtin.
Inca o data va multumesc foarte mult.
Va doresc o seara buna.
Am si eu o intrebare legata de acelasi subiect.
Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare a fost reorganizata prin OUG 82/2011 si transformata in Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare. Am inteles ca exista un CCM prin care se acorda 6 salarii compensatorii celor disponibilizati.
Intrebarea mea este in cat timp se prescrie actiunea pentru neplata salariilor compensatorii? In termen de 3 ani (art 268 al 1 lit c) sau in termen de 6 luni (art 268 al 1 lit e)?
Am citit pe forum punctul de vedere al Procurorului General, dar cata vreme nu e un RIL in acest sens nu sunt sigura ca e termenul de 6 luni.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
Q88, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce compensatie primesc in cazul concedierii din motive neimutabile angajatului? danutzzap3 danutzzap3 leg53/2003 Art. 67 Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe unitate molitrix molitrix Buna ziua, As dori sa stiu, conform art 45 lit c, daca se mai acorda salariul mediu pe unitate la nastere si daca da...care este termenul legal de ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii gabrielle_24 gabrielle_24 Buna ziua, As dori sa ma ajutati si pe mine in umatoarea problema: momentan sunt in preaviz ( care expira pe 13 noiembrie), fiind concediata in baza art.65 ... (vezi toată discuția)