Buna dimineata
Nelamurirea mea este urmatoarea.
Intr-un bloc ce are trei scari, doar doua dintre scari au calorifere pe casa scarii iar la ce-a de-a treia exista un singur calorifer la uscator.
Plata cheltuielilor cu caldura(ma refer la ce iese dincolo de citirea calorimetrelor) se imparte la toti locatarii astfel: 50% se imparte la toti locatarii iar cealalta jumatate la cei ce nu au calorimetre.
Tinand cont ca pe o scara nu exista calorifer decat la uscator(etajul 4), este normal sa plateasca locatarii acestei scari pierderi la fel cu cei ce au caldura pe casa scarii?
Locuesc la etajul 1. In camera de deasupra casei scarii fac irasie din momentul in care s-au scos caloriferele, in ciuda faptului ca am facut izolatie peretelui exterior cat si la podea(a mai ramas un singur perete pr casa scarii pr care nu l-am izoat.
Cheltuiala cu izolatia (inclusiv cea a plafonului de la intrarea in scara blocului) am suportat-o singur deoarece de la asociatie mi s-a spus ca asta nu este acelasi lucru cu cheltuielile de acoperis sau subsol.Cheltuieli la care am fost obligata sa particip.
Ce demersuri trebuiesc facute, in cazul in care nu trebuie sa contribuim la pierderile la caldura asemeni celor de la scarile ce beneficiaza de incalzire pe casa scrii.
Plata energieie termice pe casa scarii se face propritional cu cota parte detinuta din proprietate comuna. Din acest considerent nu puteti fi obligat sa achitati consumurile de energie termica efectuate pe scara vecina intrucat acolo nu detineti nici o cota-parte. Modul de repartizare a unor astfel de consumuri trebuie sa fie aprobat printr-o hotarare a adunarii generale a proprietarilor...
Factura de caldura vine pe fiecare scara separat deoarece fiecare scara are contor de bransament propriu.
Deci locatarii de pe fiecare scara isi platesc propria caldura din scara lor, fara legatura cu celelalte scari si oricum facturile sunt diferite ca valoare si consum ceea ce se reflecta si in valoarea caldurii la comun.
Dar, inca o data, cele 3 scari nu au nicio legatura intre ele in privinta consumului de caldura, nici la individual, nici la comun.
Faptul ca se plateste pentru caldura la comun pentru lunile dec, ian si febr. 30% din factura (in restul lunilor 50%) este un Ordin general pentru toata lumea, indiferent de situatia din teren.
Daca va faceti inventarierea SET-ului de scara, atunci veti plati in conformitate cu ce iese din calculul acestei inventarieri ca procent pentru caldura la comun.
Din pacate, toate cele 3 scari au un singur contor. Nu exista contor separat pentru scara in care locuiesc.
Cei care au centrala platesc pentru pierderile la caldura aceeasi suma indiferent daca locuiesc la scara 1, 2 sau 3.
Pe luna noiembrie acestia au platit: 173 lei la 2 camere si 213 la apartamentele cu 3 camere.(la 3 camere apartamentele au o suprafata de 53 mp)
Mentionez inca o data ca aceste sume reprezinta doar caldura.
Ce demersuri trebuiesc facute de catre locatarii scari ce nu beneficiaza de caldura pe casa scarii pentru a nu o mai plati.
Am solicitat sa ni se remonteze calorifere daca tot platim dar raspunsul primit de la administrator a fost ca "nu se poate acest lucru".
De ce "nu se poate lucrul acesta"? Nu pe administrator trebuie sa-l intrebati pentru ca nu el decide daca "se poate" sau "nu se poate". El trebuie sa execute niste decizii ale comitetului executiv care ar fi reprezentantul dv., respectiv presedintelui asociatiei. Administratorul este angajatul dv., nu dv. supusii lui!X-(
Daca sunt repartitoare in apartamente, atunci caldura se calculeaza conform cu Ordinul 343/2010 al presedintelui ANRSC. Pentru lunile dec, ian si febr. acest procent de 50% se va modifica, va fi 30%. In cazul in care se face inventarierea sistemului de incalzire in bloc acest procent poate fi modificat cu ce iese din calculul tehnic.
Daca nu sunt repartitoare in bloc atunci procentul de caldura la comun este stabilit de comitetul executiv si aceasta valoare se repartizeaza tutror locatarilor in functie de cota-parte indiviza.