avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca

Buna ziua

Am o societate comerciala nou infiintata si sunt la momentul in care angajez personal.
Unul dintre angajati va lucra in strainatate (state membre UE) dar in interesul firmei mele (de exmplu: face fotografii, aduna informatii, etc...)
Intrebarile mele sunt :
1. trebuie sa trec acest lucru (ca va lucra mai mult pe teren si in afara) in contractul de munca?
2. As vrea sa-i dau salariu+diurna. Trec si acest lucru in contractul de munca?
Daca pt salariu ii platesc contributiile, pentru diurna respectiva ce si cum platesc catre stat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:25, 17 Aprilie 2008
În cazul în care persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, urmează să îşi desfăşoare activitatea în străinătate, angajatorul are obligaţia de a-i comunica în timp util, înainte de plecare, informaţiile referitoare la:
a) durata perioadei de muncă ce urmează să fie prestată în străinătate;
b) moneda în care vor fi plătite drepturile salariale, precum şi modalităţile de plată;
c) prestaţiile în bani şi/sau în natură aferente desfăşurării activităţii în străinătate;
d) condiţiile de climă;
e) reglementările principale din legislaţia muncii din acea ţară;
f) obiceiurile locului a căror nerespectare i-ar pune în pericol viaţa, libertatea sau siguranţa personală;
g) condiţiile de repatriere a lucrătorului, după caz.
Informaţiile prevăzute la lit. a), b) şi c) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.

Transparenta si sinceritatea fata de angajat sunt foarte importante.Fac parte,mai bine zis,ar trebui sa faca parte din viata cotidiana a patronilor / angajatorilor.De regula,cum ii tratam asa treaba ne fac.
Conform Normei metodologice din 2002 de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, fondul total de salarii brute lunare nu include diurna. Deci nu face obiectul bazei de calcul al acestor contributii.
Din punct de vedere al impozitului pe salarii, sunt asimilate salariilor in vederea impunerii sumele acordate de catre entitatile neplatitoare de impozit pe profit peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice.
nu vad raspunsul la intrebarile mele

bineinteles ca stie ca va lucra in afara. eu va intrebam dpdv legal
citisem pe-aici pe undeva ca diurna e legata de detasare ori eu nu il detasez la o alta firma
Raspunsul era dat in mesajele mele ;)
Reiau pe scurt, in contractul individual de munca pe langa elementele prevazute de art.17 din Codul muncii , mai trebuie incluse obligatoriu :
a) durata perioadei de muncă ce urmează să fie prestată în străinătate;
b) moneda în care vor fi plătite drepturile salariale, precum şi modalităţile de plată;
c) prestaţiile în bani şi/sau în natură aferente desfăşurării activităţii în străinătate - aici poate intra diurna acordata.

De asemenea, trebuie angajatul respectiv trebuie sa fie informat cu privire la condiţiile de climă; reglementările principale din legislaţia muncii din acea ţară; obiceiurile locului a căror nerespectare i-ar pune în pericol viaţa, libertatea sau siguranţa personală; condiţiile de repatriere a lucrătorului, după caz.

Personalului trimis în străinătate, în condiţiile HG nr.518/1995, i se acordă o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea; ....


Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Plecare in franta cu muncitori din romania elam elam buna dimineata! firma noastra are o lucrare in Franta pentru o luna de zile si o sa mearga acolo cu 25 de muncitori. ce cadru legal avem d.p.d.v. al ... (vezi toată discuția)
Delegare strainatate mai mare de 60 de zile siracusa siracusa Buna ziua! Ma numesc Saia Ionut si va contactez din partea unei societati, profil constructii care are un santier in Austria, si recent m-am lovit de o ... (vezi toată discuția)
Art. 31 al. 3 codul muncii deplasare strainatate iulian2017 iulian2017 Bună ziua. Aș avea și eu o întrebare. Știu că în baza articolului 31 alineatul 3 din Codul Muncii se poate închide Contractul individual de muncă în ... (vezi toată discuția)