avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata partiala barbat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata partiala barbat

Buna ziua.Tatal meu este nascut in iunie 1952 si are o vechime in cartea de munca de 31 ani,8 luni si 11 zile,din care 12 ani in grupa a II-a de munca.In prezent nu lucreaza.Cat timp ar trebui sa cotizeze la casa de pensii pentru a se putea pensiona anticipat partial la 60 ani?
Se ia in calcul pentru acest tip de pensie perioada lucrata in grupa a II-a de munca?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk_versus , utilizator 13:12, 21 Februarie 2011
Pentru a se pensiona anticipat partial la 60 de ani are nevoie de un stagiu de cotizare de 35 de ani,fara stagiu asimilat.Daca cei 12 ani sunt in procent de 100% acestia mai aduc o perioada suplimentara in munca de inca 3 ani.Deci in total are 31 ani 8 luni si 11 zile + 3 ani = 34 ani 8 luni si 11 zile.Din acest stagiu de cotizare scadeti stagiul asimilat.Apoi din stagiul complet de cotizare de 35 ani scadeti ce a ramas din scaderea anterioara.Rezultatul reprezinta diferenta(de cotizat) pana la 35 de ani.Pentru aceasta diferenta va incheia un contract cu Casa locala de pensii si va plati minim 222 lei lunar.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.Inca o lamurire: prin stagiu asimilat se intelege perioada stagiului militar,studiilor superioare?;ce reprezinta acest stagiu asimilat?
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
ana_lazar, utilizator
Legea 263/2010
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Multumesc mult.Cei 31 ani,8 luni si 11 zile reprezinta perioada lucrata efectiv dupa terminarea facultatii si cuprind si un an de somaj in 2009-2010.Din raspunsul dumneavoastra inteleg ca la acest stagiu de cotizare se mai adauga 3 ani pentru grupa a II-a(este de 12 ani cu 100%),deci stagiul total de cotizare ar fi 34 ani,8 luni si 11 zile,deci ar mai trebui sa contribuie inca 4 luni la casa de pensii.Va rog sa ma corectati daca gresesc.
Corect.In acest fel indeplineste conditia de stagiu si asteapta sa indeplineasca conditia de varsta(60).

Alte discuții în legătură

Cand pot sa ma pensionez? FlorinLaurentiu FlorinLaurentiu Sunt nascut in august 1954, am 33 ani stagiu de cotizare, stagiu militar cu termen redus, facultate 4 ani. Cind as putea sa ma pensionez anticipat ? (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? rupa rupa am vîrsta de 59 ani (13/09/1955). si ca vechime în munca 37 ani . Întrbabare - cind aș putea sa ma pensionez , indiferent de tipul de pensionare / ... (vezi toată discuția)
Data iesire anticipat la pensie octavostef octavostef am 55 ani si 30 ani munca efectiva din care 16 cu grupa II de munca.Am inceput munca din 1983 septembrie. Am 5 ani de facultate si 6 luni armata. La ce ... (vezi toată discuția)