avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Inchiriere sediu obtinut prin contract de comodat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Inchiriere sediu obtinut prin contract de comodat

Buna ziua

In cazul unui SRL cu asociat unic, acesta face un contract de comodat prin care o parte din locuinta si terenul sau sunt date societatii pentru sediu social si desfasurarea activtatii. In cazul in care societatea are ca obiect de activitate si inchirerea sau subinchirierea de bunuri imobiliare, poate inchiria o parte din ceea ce foloseste in prezent in baza acelui contract de comodat?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Carmen Stoean , Consilier juridic 12:53, 1 Aprilie 2009
Lulica a scris:

Buna ziua

In cazul unui SRL cu asociat unic, acesta face un contract de comodat prin care o parte din locuinta si terenul sau sunt date societatii pentru sediu social si desfasurarea activtatii. In cazul in care societatea are ca obiect de activitate si inchirerea sau subinchirierea de bunuri imobiliare, poate inchiria o parte din ceea ce foloseste in prezent in baza acelui contract de comodat?

Multumesc


Contractul de comodat e incheiat intre persoana fizica si persoana juridica. Faptul ca e inclus in obiectul de activitate inchiriere, subanchiriere, se poate face contract de inchiriere intre persoana juridica - societatea comerciala, si o terta persoana.
Contractul de comodat, numit si contract de folosinta gratuita, are caracter nepatrimonial. Scopul urmarit de comodant este, conservarea bunului, dandu-i comodatarului dreptul de folosinta asupra acestuia. In niciun caz, comodatarul, nu poate uza de acest act, pentru a-i instraina unei terte persoane bunul si a obtine interese financiare.
Pentru a putea subinchiria, se va incheia intre cele 2 parti un contract de inchiriere, iar prin clauze- specifice, se va stipula " posibilitatea subinchirierii ", daca partile convin asupra acestui lucru.
Contractul de comodat , si anume imprumutul de folosinta , este incheiat intre o persoana juridica , si o persoana fizica .
Persoana juridica transmite posesia si folosintza catre persoana fizica , atributul de dispozitie juridica , anume posibilitatea de a transmite insusi dreptul de proprietate ramanand persoanei juridice.
Comodatarul poate folosi si poseda bunul , dar nu -l poate instraina .
Pentru a se subinchiria , e necesar acordul celor doua parti , se va intocmi un contract de inchiriere intre persoana judica si persoana fizica .
Litigiile in legatura cu contractul de comodat se solutioneaza de regula pe cale amiabila.
Este oricum necesar acordul expres pentru a se putea subinchiria .
Ideea este ca daca persoana fizica inchiriaza unei terte persoane o parte din ceea ce a dat spre folosinta persoanei juridice, atunci ar trebui sa se modifice si contractul de comodat pentru ca nu se mai poate spune despre persoana juridica ca are folosinta totala a partii care i s-a dat prin acel contract. Si, la aceiasi persoana juridica, o parte din imobil i-o inchiriezi, iar o alta parte i-o dai in comodat... parca sunt prea incurcate... Luand in calcul ca toate utilitatile aferente spatiului respectiv sunt inregistrate pe persoana juridica atunci se impune o defalcare a acestora pentru titular si pentru cel caruia i se inchiriaza....
Cum ar fi mai simplu dar si legal?
Persoana fizica poate inchiria spatiul unei terte persoana numai avand acordul expres al pers.jur.
Se poate face un act aditional la contractul de comodat , sau se poate insera o clauza aditionala.
intr-adevar, se poate ca o parte sa fie inchiriata,iar alta sa fie data in comodat .

Alte discuții în legătură

Contract de comodat cu drept de subinchiriere? matesa matesa buna. am o nelamurire. in primul rand - poate exista contract de comodat intre doua persoane juridice? daca da, poate exista cu drept de subinchiriere? ... (vezi toată discuția)
Ajutor inchiriere pfa pe cod caen 6820 norna norna Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarea intrebare: -[b]Persoana fizica P[/b] este proprietarul unui [b]apartament A[/b]. -aceeasi ... (vezi toată discuția)
Venit din inchiriere bgv bgv Poate un SRL care are dreptul de folosinta al unui imobil in urma incheierii unui contract de comodat incheiat cu o persoana fizica, sa inchirieze imobilul ... (vezi toată discuția)