avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... brobleme juridice cu un teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

brobleme juridice cu un teren

As avea nevoie de un ajutor cu privire la un teren.Mama mea a mostenit un teren cu o casa de la bunici,in prelungirea case este o buca te teren de 540 de m care este in folosinta familiei mele de 30 de ani.Prelungirile s-au facut acum 30 de ani verbal si faptic deci nu exista nici un contract si nici o hartie ,nu am platit impozit pe acel teren .Acum dorim sa intram in legalitate ,vrem sa incheiem un contract de concesiune pe el urmand apoi sa-l cumparam.Mentionez ca pe acel teren se poate intra numai de pe propritatea noastra.Cei de la primarie spun ca nu se poate deoarece trebuie fauta o licitatie si poate oricine sa vina sa liciteze pe acel teren,de asemenea spun ca nu putem invova uzucapiunea deoarece terenul este a statului .Intrebarea mea este daca dau statul sau primaria in judecata pot sa am castig de cauza ?Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:17, 18 Aprilie 2008
Daca respetiva prelungire este proprietate a statului , ea este imprescriptibila ,intr-adevar , faptul ca e existat o posesie utila si de buna credintza timp de 30 de ani nu pot constitui in acest caz conditii pentru invocarea uzucapiunii.
Se poate incheia un contract de consesiune, dar pentru cumpararea acestuia se va organiza o licitatie publica la care poate participa orice persoana interesata.
Chiar daca pe respectiva proprietate se poate intra numai d pe proprietatea dvs,acest lucru nu are relevantza juridica in dobandirea dreptul de proprietate asupra respectivul imobil.
Am inteles ,si atunci ce putem face sa nu pierdem acel teren dar sa fim in legalitate sa platim impozit pe el?Multumesc
Pentru a incheia contractul de concesiune, concedent in cazul dvs este consiliul local sau judetean , in calitate de titular al dreptul de proprietate asupra terenului.
Fac precizarea ca acest teren apartine domeniului public , anume unitatii teritorial administrative unde locuiti dvs.
Acest contract de concesiune se poate face prin licitatie publica sau negociere directa .
Este un contract care se incheie pe o durata prestabilita, dar poate fi prelungit.
Calitatea de concedent o au consiliile locale, judetene pentru bunurile publice ale orasului , comunei sau judetului.
Veti putea plati ulterior impozite si taxe.
1. De unde stim ca terenul e domeniu public? Nu stim.
El poate, foarte bine, sa fie parte a domeniului privat al unitatii administrativ-teritoriale...

2. Dupa concesiune nu se plateste impozit pe profit, ci o redeventa, este o alta taxa, nu e nicio legatura cu prefectura... Sunt lucruri diferite.

3. Ce inseamna ca terenul este proprietatea statului si nu poate fi uzucapat? Presupune ca ar face parte din domeniul public si asta pare sa reiasa din cele ce a sustinut Primaria. De ce nu se poate uzucapa? Ca nu face parte din circuitul civil daca e proprietate publica.
Ce inseamna, ce mai presupune ca nu face parte din circuitul civil? Sau ca e inalienabil?
Inseamna si ca acel teren nu se poate instraina. Este vanzarea o instrainare? Da, este.
Atunci terenul in cauza nu poate fi vandut in niciun mod, daca e proprietate publica? Da, nu poate fi instrainat in niciun mod.
Nici prin licitatie publica? Nici, caci tot o vanzare ilegala a unui teren care nu se afla in circuitul civil ar fi. Interdictia de instrainare a bunurilor care nu fac parte din circuitul civil nu cunoaste o astfel de exceptie, vanzarea la licitatie.

Prin urmare, daca autoritatile i-au comunicat omului 2 variante care se bat cap in cap, ca se poate vinde dar nu se poate uzucapa, nu stim care e adevarul.
Mergeti la Primarie si cereti care e situatia juridica a terenului in cauza.
Ca sa se vanda, un astfel de teren trebuie scos din proprietate publica si nu e o procedura tocmai scurta sau usoara.
Numai bunurile din proprietatea privata a orasului, satului etc. pot fi instrainate; acestea pot insa fi si uzucapate.
Trebuie sa vedeti intai care e situatia.
Ceea ce ma deruteaza pe mine este ca un vecin de langa noi anul trecut a concesionat acel teren si a construit pe el .Noi ne-am trezit prea tarziu(asa ni s-a spus) ca s-ar fi schimbat legea.Nu inteleg de ce pentru unii se poate iar pentru altii nu .Mentionea ca in aceasta situatie se afla o strada intreaga dar se pare ca legea nu este pentru toti la fel.Multumesc

Alte discuții în legătură

Pot cumpara un apartament intr-un bloc construit pe un teren jumatate proprietate jumatate concesionat ? PARASCHIV NICU PARASCHIV NICU Vreau sa achizitionez un apartament aflat intr-un bloc nou. Blocul este construit pe un teren in suprafata de 350mp din care 250mp proprietate si 100mp ... (vezi toată discuția)
Cum fac sa inchiriez sau sa concesionez un teren andreeabarbosu andreeabarbosu am un magazin pe proprietatea mea si as vrea sa concesionez sau sa fac un contract de inchiriere pentru terenul din fata magazinului.acest teren este pe ... (vezi toată discuția)
Transmiterea concesiunii lucasamuel lucasamuel O persoana a concesionat de la primarie o parcela de teren pe care a construit o casa. Mi-a vandut casa si terenul intocmind un act de mana. Ulterior a ... (vezi toată discuția)