Vreau sa achizitionez un apartament aflat intr-un bloc nou. Blocul este construit pe un teren in suprafata de 350mp din care 250mp proprietate si 100mp concesionat de la primarie pe 49 ani de ani cu posibilitatea prelungirii sale pe o perioada de maximum jumatate din perioada initiala.
Intrebari sunt multe :
1. La termenul de incetare a concesiunii, concesionarul are obligatia de a preda bunul ce a facut obiectul contractului concesiunii, cu exceptia investitiilor realizate din fondurile concesionarului ( ce se intampla cu constructia, apartamentele din blocul respectiv construite pe cele doua terenuri ) ? (in baza carei legi) ?
2. Ce se intampla cu terenul (100mp concesionati) la expirarea acestor ani 49 de ani facand abstractie de posibilitatea prelungirii contractului de concesiune ? (in baza carei legi) ?
3. Exista posibilitatea si in baza carei legi bucata de teren concesionata sa intre in proprietatea celorlalti locatari ai blocului respectiv ?
- in baza caror legi se poate face o tranzactie de vanzare-cumparare, avand in vedere situatia descrisa mai sus ( 250mp proprietate si 100mp concesionati, amprenta constructiei este de 299mp)?
1. Constructia ramane acolo. In baza unui drept de superficie nereglementat de legislatia in vigoare. Acesta este doar amintit in Legea 7/1996.
2. Nimic.
3. Depinde de unitatea administrativ teritoriala careia ii apartine proprietatea privata a terenului. Conform Legii 453/2001, in conditiile respectarii documentatiei de urbanism si de amenajarea teritoriului, terenurile care apartin domeniului privat al statului sau al entitatilor sale teritoriale, destinate construirii, pot fi vandute, concesionate sau inchiriate prin licitatie publica/sau prin negociere directa ( cu niste conditii).
Pt ultima intrebare ( fara numar) - art. 41 din Legea 50/1991 - la instrainarea constructiei se va transmite in mod automat, ca efect al transmiterii dreptului de proprietate asupra acesteia, si dreptul de folosinta sau de concesiune asupra terenului.
De mentionat: nu trebuie confundata proprietatea publica cu cea privata al carui subiect este statul! ergo nici concesiunea bunurilor proprietate publica cu cea a bunurilor proprietate privata a statului si unitatilor administrativ teritoriale. In primul caz e adevarat ce ati zis dvs. despre concesiune, in al doilea ( cazul constructiei/teren) este vorba de terenuri trecute in domeniul privat al comunei, orasului, municipiului respectiv ( Legea 213/1998).
!mai exista in istoria legislatiei cazuri de dobandire a proprietatii asupra terenului aferent constructiei ( vezi Ordinul prefectului) iar unii juristi considera ca se aplica si uzucapiunea etc.
Bunurile proprietate publica a statului nu pot fi instrainate (nici uzucapate , sunt imprescriptibile ).
Daca , insa , acest teren concesionat va face parte din domeniul privat al statului, va putea face obiectul unui act prin care va fi transmis dreptul de proprietate.(si,totodata , va putea opera , prin posesie , prescriptia achizitiva)
Bunurile proprietate publica pot fi concesionate, date in administrare , nu insa cele care alcatuiesc domeniul privat , care pot fi inchiriate , date in folosinta gratuita.