avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... case nationalizate utilitati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

case nationalizate utilitati

Salutare
Am revenit cu o problema. Este legal ca unor chiriasi dintr-o casa nationalizata sa le fie reziliate contractele de la utilitati pe motiv ca proprietarul refuza sa le faca contract de inchiriere? Utilitatile sunt platite la zi. (de cand a fost retrocedata casa - chiriasii au stat acolo fara contract care a expirat de vreo cativa ani, insa proprietarul refuza sa semneze un nou contract). Mai nou a aparut o problema la electrica si cei de acolo spun ca nu pot prelungi contractul fara un act de spatiu (in cazul de fata contractul de inchiriere pe care asa-zisul proprietar refuza sa-l semneze). Acum problema este mai complicata de atat deoarece am impresia (nu stiu cum sa aflu cu certitudine) ca acest proprietar inca se judeca cu primaria pentru acea casa. Daca ma intrebati pe mine este o smecherie la mijloc referitor la aceasta retrocedare catre o fundatie reinviata de nu se stie unde.

- cum se poate prelungi contractul de utilitati? este vreo lege care interzice debransarea de la utilitati a chiriasilor din casele nationalizate?
- cum pot afla in calitate de chirias, daca este vreun proces pe rol in ceea ce priveste casa respectiva? (cand s-a judecat initial retrocedarea chiriasii nu au fost instiintati referitor la vreun numar de dosar etc.) - am un extras cf in care scrie cine este proprietar din 2006.
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 23:33, 18 Aprilie 2008
Daca a expirat contractul de inchiriere, sa zica "merci" ca stau chiriasii de cativa ani fara sa plateasca chiria. Tocmai asta este scopul actiunilor proprietarului, sa scape de chiriasi nedoriti.
Cand s-a restituit imobilul proprietarului? Oricum, chiriasii au dreptul sa stea 5 ani, cu contrac de inchiriere, din momentul restituirii.
In Cartea Funciara se inscriu drepturile litigioasa.
Se poate afla daca exista proces pe rol si de la Tribunalul competent de la locul situarii imobilului.
nu cred ca trebuie sa zica nimeni merci
proprietarul (care in acest caz este o fundatie infiintata dupa anul 2000 - sau mai precis reinfiintata cu numele unei fundatii interbelice - cu scopul de a intra in posesia unor bunuri imobile) nu a semnat nici un contract cu chiriasii la nici un moment - ultimul contract e de pe vremea cand proprietar era asa-zis-ul ICRAL - desi chiriasii au solicitat incheierea unui contract (o alta prevedere legislativa daca-mi aduc aminte bine spune ca noul proprietar are obligatia sa incheie contractul cu chiriasii). scopul proprietarului evident ca este sa scape de chiriasii nedoriti insa nu vorbim de carpe ci de oameni. cat despre plata chiriei - nu aceasta este problema - daca se poate stabili o chirie ea se va plati.

revin cu intrebarile - cum se pot prelungi contractele la utilitati? am in memorie vag niste prevederi legislative care nu permiteau debransarea de la utilitati a chiriasilor din casele nationalizate. daca ma poate ajuta cineva - multumesc.
NU se pune problema lipsei de respect fata de chiriasi. Acestia saracii, au patit-o si mai rau prin cumpararea de imobile pe baza Legii nr. 112/1995, imobile care mai apoi s-au restituit proprietarilor initiali deposedati. Practica este neunitara in domeniu si nu s-a stabilit exact care proprietari sunt mai indreptatiti: cumparatorii de buna-credinta, sau proprietarii deposedati abuziv.

Insa in situatia dumneavoastra, proprietarul are obligatia sa incheie contract de inchiriere pentru 5 ani cu chiriasii. Inseamna ca evacuare nu poate sa va faca. Insa, acesta este riscul chiriasului, din pacate: sta la "mila" proprietarului. Chiar daca chiriasul plateste utilitatile, doar proprietarul poate sa ceara bransarea la utilitati. In momentul de fata, furnizarea energiei electrice, a apei menajere si canalizari sunt furnizate de societati comerciale, ca urmare a privatizarii fostelor Regii Autonome, societati care isi stabilesc propriile reguli.
tocmai despre asta vorbeam - despre prevederi legislative care sa apere chiriasii in cazul unor asemenea procedee - stiam ca exista - ma interesa o lege si un articol care sa nu lase chiriasii la mila proprietarilor in ce priveste utilitatile. adica legea prevede ca trebuie incheiat un contract pe 5 ani dar transformam locuinta in pestera? asta cred ca ne aduce undeva in pragul evului mediu. deci... se da in judecata proprietarul sa fie obligat sa incheie contract de inchiriere si pana trece procesul prin toate instantele chiriasul sta in frig, bezna si cu jegu de 5 degete pe el? daca in tara asta traim... emigrez :D:D
- sa nu fiu inteles gresit, cred ca proprietatile trebuie retrocedate, dar nu facand ce au facut comunistii. adica nu inlocuind o nationalizare cu alta. multi spun ca in vilele nationalizate stau tot felul de bastani sau mai stiu eu cine. ok, asa o fi, dar mai sunt si niste batrani cu varsta peste 70 de ani, cu pensia de 300 de ron pe luna care locuiesc in niste darapanaturi - dar am si solutia pentru ei - ii trimitem la munca sa-si inchirieze locuinte si sa-si plateasca avocati competenti.


Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2008
Dan Sand, Consultant credite si finantari
In calitate de chirias al Primariei, ati putea face o cerere la Serviciul Juridic sa vi se comunice daca imobilul in cauza face sau nu obiectul vreunei cereri de revendicare sau al unui proces.
In calitate de tolerat, fara act de spatiu, nu vad ce mai puteti face referitor la dreptul de proprietate asupra imobilului. Va recomand sa solicitati o audienta la Serviciul Juridic al Primariei in cauza, si solicitati acolo informatii si consiliere eventual juristului care a reprezentat Primaria in procesul de retrocedare.
Daca deja imobilul este retrocedat prin hotarare definitiva si irevocabila, oricui ( da, traim in Romania si nimic nu ne mai mira), dvs. in calitate de fosti chiriasi la Primarie, aveti dreptul ca actualul proprietar sa va incheie contracte de inchiriere pe durata de 5 ani, asa cum v-a spus deja Veronica.
Nu stiu sa aveti alte drepturi decat acest contract de inchiriere pe 5 ani - il puteti obliga in instanta pe proprietar sa va incheie contract. Actiunea o pot face (recomandabil) toti chiriasii din imobil impreuna, astfel ca cei cu venituri mici sa nu fie lasati de izbeliste. La furnizorii de utilitati recomand sa prezinte asociatia de locatari acte (copie hotarare retrocedare, copie dupa actiunea in constatare si pentru obligatia de a face impotriva proprietarului inregistrata la Jduecatorie, copie notificari catre proprietar sa incheie contracte de inchiriere), astfel incat sa ii determinati sa va prelungeasca si ei contractele. Eventual ii puteti chema in judecata in acelasi proces, si sa cereti ca un al doilea capat de cerere obligarea acestora la incheierea contractelor de utilitati pe o durata cel putin egala cu durata contractului de inchiriere dispus de instanta.

Acum, daca tot discutam asa de sus despre Romania asta, dvs. vi se pare ca sunteti o persoana corecta si civilizata daca stati intr-o casa fara sa platiti chirie nimanui? Nu credeti ca tara asta e o multime care rezulta din reunirea unor elemente? Sa dea cu piatra doar cel care e boboc nevinovat.

Alte discuții în legătură

Casa nationalizata gigi31 gigi31 Buna ziua, as vrea sa ma ajutati cu cateva sfaturi intr-o problema cu o casa nationalizata. In anul 1997 am cumparat o casa nationalizata de la statul roman, ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobiliara gigi31 gigi31 Buna ziua, as vrea sa ma ajutati cu cateva sfaturi intr-o problema cu o casa nationalizata. In anul 1997 am cumparat o casa nationalizata de la statul roman, ... (vezi toată discuția)
Casa nationalizata bogdan_11 bogdan_11 Buna ziua, Numele meu este Bogdan si din cauza faptului ca hatisul acesta legislativ este complicat pentru o persoana ce nu are studii de specialitate,as ... (vezi toată discuția)