avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Am consultat legea 19/2000, art 92 (1) d). Daca salariul depaseste 1/4 din salariul mediu brut pe economie, tot nu s-ar poate cumula pensia cu salariul in conditiile in care lucrez intr-un mediu privat, deci nu as avea 2 venituri de la stat?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:55, 28 Ianuarie 2011
Dar de ce ati citit Legea nr. 19/2000? Acest act normativ a fost abrogat prin Legea nr. 263/2010, in vigoare de la 1 ianuarie 2011. Potrivit Legii nr. 263/2010 puteti sa cumulati pensia de urmas cu veniturile provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie. Situatiile pentru care asigurarea este obligatorie sunt prevazute la art. 6 din Legea nr. 263/2010.

Puteti citi Legea nr. 263/2010 in fisierul atasat articolului de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Art. 118. – (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).

Art. 84. – Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.


Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas ZIMTAALI ZIMTAALI As dori sa stiu daca s-au facut modificari la legea 263/2010, art.118, care prevedea faptul ca copilul care beneficeaza de pensie de urmas pot cumula si alte ... (vezi toată discuția)
Drept munca cu pensie gradul iii invaliditate. qwertyui qwertyui Pensionar gradul III invaliditate in prezent munceste cu jumatate de norma (4 ore) la o companie de stat. Directorul acum doreste sa il dea afara pe motiv ca ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si angajare. danciuvaleria danciuvaleria Buna seara.Sunt studenta in anul II,am 22 de ani si am pensie de urmas de la tatal meu de 400 de lei.Ma pot angaja pe un salariu de 700 de lei si sa iau si ... (vezi toată discuția)