avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... doresc incheiere/inchidere/reziliere/anulare contract ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

doresc incheiere/inchidere/reziliere/anulare contract munca

in urma cu o luna m-am angajat ca operator pc si am incheiat contract de munca si act aditional.In actul aditional se specifica faptul ca voi fi format profesional printr-un training de 2 luni, ca firma plateste toti cei 1000 euro si ca daca am initiativa incetarii contractului in primele 6 luni trebuie sa platesc 1000 euro,. Doresc sa renunt la acest job, unul din motive fiind si acela ca doamna angajata pentru training nu isi face datoria si nu ma invata nimic.Degeaba o intrebb , nu imi raspunde.Am primit doar un manual tras la xerox, desi ei au scris in contract ca formarea profesionala dureaza peste 25%din timpul de lucru.Pot renunta la job fara sa platesc acele despagubiri? Consider ca nici firma nu si-a indeplinit obligatia fata de mine.
Cel mai recent răspuns: Elena Claudia Baltatescu , Consilier juridic 17:10, 21 Aprilie 2008
Daca nu beneficiati de formare profesionala efectiva, asa cum vi s-a stabilit prin contractul individual de munca si actul aditional la acesta, puteti sa demisionati si in temeiul art. 79 al. 7 Codul muncii, fara sa acordati firmei preavizul de 15 zile pentru neindeplinirea obligatiilor de catre angajator. Faceti inainte adrese catre angajator in care sa solicitati respectarea contractului individual de munca - clauzele privind formarea profesionala-macar una- sau motivati demisia mai pe larg.
Oricum, formarea profesionala trebuie sa dureze mai mult de o luna pentru ca prevederile referitoare la despagubiri sa poata opera.
Multumesc pentru raspuns. Dar totusi in contract scrie ca daca am initiativa incheierii contractului mai devreme de 6 luni de la semnare, platesc. Deci chiar daca a trecut doar o luna, pot plati, este contractul mai presus decat legea sau locul unde scrie ca trebuie sa treaca mai mult de o luna? Chiar sambata se implineste o luna, e prea tarziu atunci?

Codul Muncii:
Art. 190. - (1) Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori.*
Art. 194. - (1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) In cazul in care, in conditiile prevazute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala presupune scoaterea partiala din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
b) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime.
Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
dar, atata timp cat ati semnat un act aditional davdu-va acordul....este discutabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"prelungire" formare profesionala? biggie_mac biggie_mac M-am angajat acum 7 luni la o firma internationala, am fost trimis in strainatate pentru training. Am stat acolo 3 luni. Acolo intr-adevar am facut training in ... (vezi toată discuția)
Intreruperea contractului de munca- obligativitatea angajatului de a plati perioada de training? GabrielaMZ GabrielaMZ Buna ziua, Adresez o intrebare la o situatie care m-a pus pe ganduri. Zilele trecute am primit o oferta de munca din partea unei firme mici (nu ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba cu clauza formare profesionala Little_skip Little_skip Buna seara, As dori sa stiu daca in perioada de proba intra in vigoare clauza de formare profesionala. Mentionez ca nu am beneficiat pana in prezent de ... (vezi toată discuția)