Buna ziua.
Unul dintre asociatii societatii doreste sa renunte la o parte din suma cu care a creditat societatea.Din cite am inteles se poate face un contract de remitere la datorie cu consimtamintul debitorului.Am rugamintea s ama ajutati la urmatoarele nelamuriri:
1.Acest contract trebuie incheiat la notar sau este suficient intre parti.
2.Semnarea de catre reprezentantul societatii a acestui contract este suficient ca si "consimtamint"?
3.Exista un model tip ?
4.Care este articolul de lege in baza caruia se poate face acest lucru ?
5.Este posibil in cazul prezentat mai sus ?
Remiterea de datorie(iertarea de datorie cum mai este cunoscuta) consta in renuntarea creditorului, cu consimtamantul debitorului,la un drept al sau de creanta.
remiterea de datorie poate fi cu titlu gratuit sau cu titlu oneros. este necesar si acceptul debitorului, deoarece debitorul poate pe urma, in orice moment sa recurga la procedura ofertei reale de plata, urmata de consemnatiune.
Referitor strict la intrebarile dvs:
1) remiterea de datorie poate fi realizata in orice forma scrisa( nu trebuie sa imbrace forma solemna a inscrisului autentic); poate fi chiar verbala, expresa sau tacita.(jurisprudenta: dec civ nr 174/1990 ICCJ).Este indicata totusi forma scrisa, in sensul de "ad probationem".
2)reprezentantul societatii trebuie sa aiba un mandat expres in acest sens.sugerez a se convoca o AGA si toti actionarii sa semneze actul de remitere de datorie,sa nu fie probleme pe viitor.Sau cel putin sa delege cu majoritate un reprezentant imputernicit sa incheie un asemenea act in numele societatii.
3) nu exista un model tip. eventual puteti gasi ceva model general pe google care sa va ajute
4)remiterea de datorie este reglementata in art 1138-1142 C. civ.
5) este posibila si in cazul prezentat de dvs
cu stima, av zagrean
Potrivit art. 1138 C. civ. remiterea voluntara de catre creditor debitorului a titlului original sub semnatura privata, constatator al creantei, are semnificatia unei liberari a debitorului de obligatie, valoreaza plata. Pentru aceasta este nevoie ca remiterea sa se fi facut voluntar, nu prin furt, pierdere .
Remiterea voluntara de creditor debitorului a inscrisului autentic sau a unei hotarari judecatoresti investite cu formula executorie, valoreaza plata, dar prezumtia nu mai este absoluta, precum in primul caz, ci relativa. Creditorul poate rasturna prezumtia proband o alta intentie decat cea de liberare a debitorului, la fel cum poate dovedi ca inscrisul a ajuns la debitor in mod fraudulos; prin furt, abuz de incredere, pierdere.
Reprezinta actiunea voluntara a unui creditor intreprinsa cu consimtamantul debitorului prin care renunta partial sau total la dreptul sau impotriva debitorului.
Pe calea remiterii de datorie debitorul este eliberat in mod corespunzator de obligatiile sale.
Remiterea de datorie este, de regula, un contract sau un act juridic cu titlu gratuit.