avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept mostenire


Matusa mea a decedat si nu are copii. Unchiul poate sa participe la succesiune dupa bunicul meu, avand in vedere ca pe numele lui si cei 6 copii mostenitori, printre care si matusa, exista un titlu de proprietate eliberat in anul 2003, pentru suprafata de 5600 mp teren extravilan.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:13, 30 Ianuarie 2011
Bunicul a murit? Cand? Inainte sau dupa matusa?

Averea matusii (intre care si o parte din terenul pe al carui titlu sta numele matusii) este mostenita de
- sotul ei supravietuitor (banuiesc ca prin "unchi" v-ati referit la sotul matusii)
in concurs cu
- parintii matusii (daca bunicul mai era inca in viata la momentul mortii matusii)
si/sau
- fratii si surorile matusii

Daca matusa a murit dupa bunicul, atunci ea a mai mostenit ceva si de la bunicul si intra si acesta parte in masa succesorala a matusii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
romascanu, moderator
Bunicul a decedat in anul 1973, iar matusa in luna iunie 2010. Impreuna cu unchiul au detinut o casa si un teren agricol, pentru care nu s-a deschis succesiunea.
Va multumesc.
Bunurile proprii ale matusii (in intregul lor, daca avea) + partea matusii din bunurile detinute in comun cu alte persoane (partea ei din terenul de pe titlu) + partea ei (jumatate) din bunurile cumparate/edificate impreuna cu unchiul (jumatatea cealalta apartine deja unchiului prin cumparare/edificare) vor compune masa succesorala a matusii.

Din aceasta masa succesorala unchiul culege jumatate (1/2) iar cealalta jumatate se va imparti in mod egal intre fratii si surorile matusii.
Daca vreunul din fratii (sau surorile) matusii a decedat inainte matusii, atunci partea care s-ar fi cuvenit fratelui decedat va fi culeasa de copilul /copii acestuia (descendentii din frati si surori vin la mostenire prin reprezentare).

Restul e ...matematica (operatiuni cu fractii).
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune unchi fara copii. de ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi? Epuree Epuree Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)