avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decadere drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decadere drepturi parintesti

Buna ziua,

In cazul in care doi parinti nu sunt casatoriti, copilul este recunoscut de tata si-i poarta numele. Timp de 4 ani nu s-a interesat de copil sub nici o forma. Tatal a fost implicat intr-un dosar penal cu stupefiante si condamnat. Intrebarea este daca sunt sanse sa-l decad din drepturile parintesti in aceasta situatie.
Mentionez ca in acest moment nu stiu unde se afla tatal.

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 22:54, 31 Ianuarie 2011
Din moment ce stiti ca a fost condamnat e probabil sa stiti ca e... in vreun penitenciar (si puteti afla relativ usor)...
Daca a primit pedeapsa cu suspendare e altceva; sau daca si-a ispasit pedeapsa... - poate nu stiti unde este...
Cu toate acestea... nu stiu daca veti reusi sa il decadeti din drepturile parintesti... Puteti cel mult obtine ca tatal sa nu aiba dreptul sa-si viziteze copilul... altfel decat in prezenta dv.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
trope_doi, utilizator
Datorita cazierului pe care il are este posibil.Incercati Adresati-va Autoritatii Tutelare sau DGASPC. Ei va vor indruma.
aly_yoana, utilizator
Aceste motive nu sunt de natura celor prevazute de lege pentru decaderea tatalui din drepturile parintesti.
Decaderea din drepturile parintesti conform art. 109 din codul familiei poate aparea doar in urmatoarele cazuri: daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtarea abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor parintesti, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania.
Pe de alta parte tatal nu a fost condmanat pentru vreo infractiune in legatura cu minorul respectiv art 306 c.pen.
Art. 306. - Relele tratamente aplicate minorului
Punerea în primejdie gravã, prin mãsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltãrii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de cãtre pãrinti sau de orice persoanã cãreia minorul i-a fost încredintat spre crestere si educare, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

Aveati posibilitatea si inca o aveti sa solicitati incredintarea minorului si stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea acestuia.
Daca tatal nu plateste pensia stabilita 2 luni consecutiv evident dupa ce executa pedeapsa -daca vorbim de o pedeapsa cu executare ( daca executa inca -aici nu ati dat detalii asa ca nu pot face decat presupuneri ) aveti posibilitatea plangerii penale pentru savarsirea infractiunii prev de art.305 al.1 lit c) c.pen.
Pentru implicarea tatalui intr-un dosar penal ( fara vreo legatura cu minorul), acesta a fost condamnat si executa ( sau a executat )o pedeapsa conform legii.
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
cat nu i-a facut vreun rau copilului, putin probabil sa obtineti decaderea din drepturi. oricum, nu v-ar aduce vreun beneficiu.. va pastra dreptul de a-si da acordul cu privire la adoptie daca va fi cazul, va datora intretinere.. si chiar drept de vizita obtine in anumite conditii.
cereti incredintarea copilului in instanta si pensie daca doriti. se va judeca si in lipsa , daca nu-i dati de urma
simonette12 a scris:

...sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor parintesti...

Ma amuza aceasta precizare in lege care nu pare a fi aplicabila in unele cazuri care-s efectiv o neglijenta grava gen nu mai dam nici un semn de viata copilului de ani si ani, uitam sa platim pensia alimentara, l-am vazut prima oara in scutec si apoi la majorat etc. Poate o aparea candva si un judecator cu initiativa sa declanseze un precedent...

Alte discuții în legătură

Renuntare la drepturi parintesti delia.vornic delia.vornic Ca sa trec direct la subiect, situatia este urmatoarea: am divortat de fostul meu sot acum 2 ani, iar in urma divortului, copilul nostru (acum in varsta de ... (vezi toată discuția)
Exercitarea autoritatii parintesti luminita1982 luminita1982 buna ziua intrun proces de exercitarea autoritatii parintesti exclusiva am o fetita de 7 ani este posibil ca instanta sau eu sa cer sa fie audiata? tatal ei ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui unui minor carmina123 carmina123 in cazul in care tatal minorului este plecat in Spania fara a i se cunoaste domiciliul...cum poate fi identificat, prin intermediul caror institutii de stat, ... (vezi toată discuția)