avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decadere drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decadere drepturi parintesti

Buna ziua,

In cazul in care doi parinti nu sunt casatoriti, copilul este recunoscut de tata si-i poarta numele. Timp de 4 ani nu s-a interesat de copil sub nici o forma. Tatal a fost implicat intr-un dosar penal cu stupefiante si condamnat. Intrebarea este daca sunt sanse sa-l decad din drepturile parintesti in aceasta situatie.
Mentionez ca in acest moment nu stiu unde se afla tatal.

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 22:54, 31 Ianuarie 2011
Din moment ce la noi in tara exista judecatori care nu tin cont de jurisprudenta CEDO care este obligatorie, precedentul la care va referiti ramene numai o speranta.
m_ella2005 a scris:

Din moment ce la noi in tara exista judecatori care nu tin cont de jurisprudenta CEDO care este obligatorie, precedentul la care va referiti ramene numai o speranta.


Unde scrie ca jurisprudenta CEDO este obligatorie in judecarea cauzelor din Romania?
“Parintele caruia nu i s-a incredintat copilul are dreptul de a veghea la cresterea si educarea acestuia, precum si dreptul de a pastra legaturi personale cu copilul”.

Altfel spus: parintele caruia nu i-a fost incredintat minorul are dreptul, nu obligatia (in formularea legii) sa vegheze la educarea etc acestuia.
Sigur, platirea pensiei de intretinere este o obligatie dar: daca respectivul parinte nu are un venit permanent cum il obligi sa plateasca 600 de lei din zero lei? Cum il poti acuza de… neglijenta grava pe respectivul? Ca ar fi putut ramane langa copil si mama acestuia si sa nu aiba venituri – si femeia “baga” divort pe motiv ca tipul nu are venituri si ea trebuie sa “tina” toata familia…

Asadar, ce se intelege prin neglijenta grava cand e in discutie parintele caruia nu i-a fost incredintat copilul?

m_ella2005 aveti ca exemplu vreo hotarare data de cedo in sensul decaderii unui parinte din drepturile parintesti pe motiv ca nu plateste “pensie alimentara” sau ca nu vrea sa-si vada copilul ramas in grija celuilalt parinte?

aly_ioana, hotararile cedo se “dau” in baza Conventiei Europene a Drepturilor Omului… Deci nu jurisprudenta se “aplica”, ci Conventia… E mai mult decat firesc ca in cauze similare sa se dea solutii similare… In acelasi scop exista – in RO – recursul in interesul legii, “formulat” de procurorul general al RO in anumite situatii – pentru aplicarea uniforma a dispozitiilor anumitor legi in toate instantele din tara.
in cazul asta, cat e privat de libertate, omul are o scuza ca nu-l viziteaza si nici nu trimite pensie
E clar ca doamna are nevoi de o incredintare a copilului pentru a se intocmeasca mai multe documentatia (de ex. daca vrea sa ies la strainatate), adica e necesar se o faca cererea de incredintare. Daca nu stie domiciliu, o face prin publicitate. Dupa care urmeaza ce isi faca tatal sau intr-o zi. Si...Ce se mai faca, daca nu a venit niciodata?.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la drepturi parintesti delia.vornic delia.vornic Ca sa trec direct la subiect, situatia este urmatoarea: am divortat de fostul meu sot acum 2 ani, iar in urma divortului, copilul nostru (acum in varsta de ... (vezi toată discuția)
Exercitarea autoritatii parintesti luminita1982 luminita1982 buna ziua intrun proces de exercitarea autoritatii parintesti exclusiva am o fetita de 7 ani este posibil ca instanta sau eu sa cer sa fie audiata? tatal ei ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui unui minor carmina123 carmina123 in cazul in care tatal minorului este plecat in Spania fara a i se cunoaste domiciliul...cum poate fi identificat, prin intermediul caror institutii de stat, ... (vezi toată discuția)