avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale AGA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

AGA

As dori sa va intreb care sunt pasii care trebuie urmati pentru constituirea unei Asociatii Generale a Actionarilor (sau o forma de asociatie echivalenta) pentru firma.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 23:16, 29 Ianuarie 2011
V-ati referit probabil la Adunarea generala a actionarilor.
Daca firma este o SRL cerintele legii sunt cele simple privind tinerea unei ssedinte, consemnarea celor discutate intr-un proces verbal si redactarea unei hotarari a dunarii generale.
Daca firma este o Societate pe Actiuni, atunci sunt incidente prevederile Legii societatii comerciale: [EDITAT - nu foloseste nimanui un pasaj enorm copiat din lege]
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
INTREBARE:

As dori sa va intreb care sunt pasii care trebuie urmati pentru constituirea unei Asociatii Generale a Actionarilor (sau o forma de asociatie echivalenta) pentru firma.

RASPUNS:
AGA este constituita din toti actionarii unui SA, adica prin insusi ACTUL CONSTITUTIV, toti actionarii formeaza AGA unei societati pe actiuni.
CONLCUZIE:
- odata infiintat un SA nu mai trebuie sa urmati alti pasi pentru a consitui o AGA.
- AGA se convoaca in conditiile Legii nr.31/1990 rep.
- in sedinte ordinare (de regula cele de aprobare a situatiilor financiare (= bilantului)), aceste sedinte se mai numesc si AGOA = adunarea generala ordinara a actionarilor
- si in sedinte extraordinare ( cum ar fi pentru majorarea capitaluilui social, schimbare sediu, dizolvare, lichidare etc) se mai numesc si AGEA = adunarea generala extraordinara a actionarilor

- orice actionar indiferent ca a participat sau nu la o sedinta AGOA sau AGEA o poate contesta in temeiul Legii nr.31/1990 rep.
- deciziile in AGOA se iau cu majoritatea voturilor exprimate in prezenta a cel putin 1/4 din numarul total de drepturi de vot;
- deciziile AGEA se iau cu majoritatea voturilor prezente si reprezentate in prezenta 1/4 (la prima convocare) respectiv 1/5 (la a doua convocare din numarul total de drepturi de vot;
- pentru AGEA care : reduc/majoreaza capitalul social;schimba forma juridica; propun fuziune, divizare, dizolvare, hotararile s eiau cu cel putin 2/3 drepturile de vot detinute de actionarii prezenti sau reprezentati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inactivitatea administratorul roman si numirea lichidator Alvaro Liniers Alvaro Liniers O firma cu 3 administratori care la randul sau sunt si asociati. Uno este obligator sa semneze -cel roman- si mai sunt doi care alternativ trebuie semnatura ... (vezi toată discuția)
Aga extraordinara curier curier ce valabilitate are o hotarare aga extraordinara in situatia in care in actul constitutiv se precizeaza foarte clar ca subiectul care a facut obiectul acestei ... (vezi toată discuția)
Descarcarea de gestiune ENGFULL ENGFULL am o problema de interpretare ...... cf legii 31/1990 m-brii CA si directorii nu pot vota descarcarea de gestiune pot vota insa situatiile financiare ... (vezi toată discuția)