hygia a scris:
Avem intreprinderile A si B, prima platitoare de TVA si a doua neplatitoare. Luam si exemplul depunerii unei cereri de finantare pe POSCCE - 3.1.1 (exemplul dat intr-una din interventii). Atat intreprinderea A, cat si B, au de suportat 10% din cheltuielile eligibile si TVA de 24% aferent acelorasi cheltuieli. Diferenta este accea ca intreprinderea A va putea sa-si recupereze acel TVA sau sa si-l deduca din activitatea ulterioara, pe cand intreprinderea B nu va avea o astfel de posibilitate (cel putin din ceea ce stiu eu). Si de aici aparea problema, daca o identificati si dvs., prin discriminarea intre cele doua „categori de beneficiari”, prin care se descuraseaza cele neplatitoare de TVA, acestea avand in final o contributie mult mai mare la cofinantarea proiectului.
Avand in vedere expunerile facute, mai doresc inca, daca aveti amabilitatea, de a-mi face cunoscute moduri de rezolvare a acestei probleme, daca o considerati a fi o problema si daca nu considerati aceste fonduri nerambursabile ca fiind doar o „facilitate”, pe care sa incercam sa o obtinem, fara a ne pune problema corectitudinii „regulilor jocului”.
Solutia cea mai la indemana in cadrul actual este ca si intreprinderea B sa se inregistreze ca platitor de TVA, daca are aceasta posibilitate legala (in functie de domeniul de activitate).
alvarolipo a scris:
Eu cred ca voi interveni cu putine forta si claritatea, dar ma indraznesc sa spun ca termen sprijin nu este cel care face descrierea reala firea fondurilor european.
Va contrazic politicos: denumirea pentru majoritatea operatiunilor sau masurilor adresate mediului privat incepe cu sintagma "sprijin pentru [...]" sau o formulare echivalenta.
De exemplu:
- Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile
- Sprijin pentru start-up-uri si spin-off-uri inovative
- Suport pentru implementarea sistemelor informatice integrate şi a altor aplicaţii electronice pentru managementul afacerilor.
- Sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile: a biomasei, a resurselor hidroenergetice, solare, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale şi a altor resurse regenerabile de energie
- Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor
Insa sunt de acord cu esenta comentariului dvs. si cred si eu ca e datoria autoritatilor romane sa rezolve intr-un fel sau altul problema eligibilitatii TVA.
De altfel, aceasta a fost rezolvata prin OUG 64/2009 si nu ramane decat sa fie implementata corespunzator la nivelul programelor operationale. :)