avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Este constitutionala OUG nr. 1/2011, avand in vedere ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Este constitutionala OUG nr. 1/2011, avand in vedere ca face referire la acte normative deja abrogate prin Legea nr. 236/2010?

Este corect ca OUg sa prevada ca pensiile recalculate prin aplicarea HG 735/2010, suspendata de decizia definitiva a ICCJ se mentin, adica sunt valabile. Consider ca se ignora decizia ICCJ si se impiedica infaptuirea actului de justitie. In acelasi timp prevederile OUG privind aplicarea Legii 119/2010 este data dupa ce efectul legii a incetat, avand in vedere la activitatea trebuia sa se incheie la 31 12 2010. Este incompetenta si impotenta Guvernului sa isi execute un act promovat si asumat de el; consider ca incepand cu data 01.01. 2011, legea 119/2011 nu mai are efect. In consecibta ceea ce face guvernul prin emiterea OUG este impotriva practicii legislative ( nefiind jurist nu cunosc toate meandrele dar credcca gandesc cat se poate de normal).
Sunt direct implicat/afectat de aceste acte normative, dreptul meu de propiretat, adica pensia mea mea este ciunita fara decizie de recalculare cu peste 60%.
Multumesc. Desigur ca vreau sa contest in instanta noua pensie, chiar daca OUG face referiri la "returnari de sume oprite, etc, dar nu se stipuleaza in OUG ca deciziile emise se anuleaza. Totul este foaret neclar. In acelasi timp as vrea sa atac in justiti3e constitutionalitatea prevederilor legii 119/2010, avand in vedere ca prevede si pentru trecut, ceea ce este anticonstitutional.
Cu multumiri,
Cel mai recent răspuns: Simion Patrascu , Consilier juridic 21:46, 8 Februarie 2011
Da colega, ai dreptate. Normal trebuia ca toate deciziile sa fie anulate. Curtea Constitutionala a decis ca legea 119/2010 este constitutionala, nu avem ce face. Actiuni in instanta se pot face, cel putin pentru doua motive:
1. Anularea deciziei emise, avand in vedere ca hotararea de guvern era suspendata;
2. Mentinerea pensiei avuta in plata in decembrie 2010, pe considerentul ca la recalculare s-a folosit algoritmul de calcul din legea 19/2000 (partial) iar aceasta lege prevede textual ca daca in urma recalcularii rezulta un cuantum al pensiei mai mic decat cel avut in plata se mentine cuantumul avut in plata, mai avantajos.
Multumesc. Confirma in mare ceea ce stiam. Sunt multe alte aspecte care trebuie discutate si mai ales combatute. De exemplu art 11 din Legea 80/1995 prevede reactualizarea pensiei militare de serviciu in functie de modificarea cuantumului soldei de grad. Este un alt drept dobandit la data trecerii in rezerva si care 'dispare" neluat de nimeni in seama. Este important, pentu ca in timp valoarea pensiei se poate diminua foarte mult din cauza inflatiei; asa exista cat de cat o speranta ca va mai creste, avand in vedere cele spuse mai sus. De aceea combaterea legii 119/2010 este foarte importanta; nu este vorba numai de mentinerea cunatumului pensiei avute dar si sa nu se piarda drepturi conexe cu pensia, drepturi care dupa cum spuneam mai sus au fost castigate si sunt tot un drept de proprietate. M-a amuzat, dar in acelasi timp mi-a confirmat ca ceea ce gandesc , gandesc bine ( repet nu sunt jurist, dar am o solida pregatire academica) declaratia senatorului Sova care suna astfel: Senatorul PSD Dan ªova a declarat duminică, la Europa FM, la emisiunea profesorului Daniel Barbu, că Traian Băsescu va sfârşi prin a fi suspendat din pricina faptului că preşedintele României "interpretează Constituţia ca pe Codul Rutier".
Si cred ca merita sa ne luptam pentru aceste lucruri considerate marunte sau subsidiare pentru ca in fondul problemei se afla incalcarea grava a Constitutiei, cu buna stiinta precum si desconsiderarea actului de justitie. Practic urmatoarea etapa este cea de instaurare a dictaturii, pentru ca practic deja statul de drept este defiintat. Curtea Constitutionala poate sa declare si sa proclame orice, singurul act care are valabilitate si putere este hotararea judecatoreasca. Am vazut mai zilele trecute o sentinta a Curtii de Apel Slatina in acest sens. Se dispunea anularea recalcularii pensiei pe criteriile Legii 119/2010 si se hotara pastrarea metodologiei de calcul conform legii initiale ( nu-mi maintesc acum legea, era vorba de un functionar din sistemul juridic). Cel putin asa am inteles eu.
In fine, Mircea Badea are dreptate cand ne spune ca "traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul". Cu bine,
Ce mare dreptate aveti, dar uneori se aplica zicala: "mori cu dreptatea'n brate"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea oug nr. 59/2011 arseneconstanta arseneconstanta OUG 59/2011 zice că ”....se revizuiesc pensiile recalculate în baza legii 119/2010...”.Întrebarea mea este următoarea: cum se poate aplica ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor militare ContSters275732 ContSters275732 sunt pensionar militar din luna aprilie 2011,iar acum am vazut ca sa aprobat de catre senat legea recalcularii pensiilor militare,as dori sa stiu daca eu ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu iancu marin iancu marin Sunt pensionar militar si la data de 01.01.2010, ca urmare a Legii nr.329/2009, cap. IV, am optat pentru suspendarea platii pensiei in favoarea ... (vezi toată discuția)