avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... OUG 195/2002 art.85
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

OUG 195/2002 art.85

Lucrez şofer la o firmă privată pe un matiz. Zillele trecute când am ajuns la garaj, şeful mi-a zis să las maşina pe care lucrez şi să iau o maşina nouă de marfă ca să plec cu ea la Mangalia. Pe drum m-a oprit un agent de circulaţie şi mi-a întocmit proces verbal cf.art.85 alin.2 din OUG 195/2002, deoarece numerele de circulaţie provizorii expirase de două zile. Dosarul a fost trimis la procuror iar eu nu ştiu la ce să mă aştept. Vă rog, cine poate, să-mi dea sfaturi utile. Vă mulşumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:29, 29 August 2009
Va asteptati la inchisoare de la 1 la 3 ani. Daca nu aveti cazier, sansele sunt sa primiti pedeapsa cu suspendare, iar cazierul se va reabilita de drept in cativa ani.
Totusi, agentul v-a incadrat gresit fapta, aceasta trebuind sa fie incadrata in art. 85 alin.1 nu alin.2. Daca se mentine incadrarea initiala, pedeapsa e de la unu la 5 ani, ceea ce ar complica situatia.
este posibil sa gresesc insa din ce informatii am eu art. 85 din oug 195/2002 zice: Art. 85. - (1) Neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a atributiilor de verificare tehnica ori inspectie tehnica a autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor, de catre cei care au asemenea indatoriri ori a celor referitoare la efectuarea unor reparatii sau interventii tehnice, in cazul in care au avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Repararea autovehiculelor avand urme de accident, fara autorizatia eliberata de politie, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

de asemenea fapta de a pune in circulatie un vehicol cu numere expirate apare in oug 195/2002 la Art. 77. - (1) Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori remorci neinmatriculate sau a unui tramvai neinregistrat se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.

acum daca gresesc, e ptr ca oug in are ma uit eu e luat de pe internet (unde nu toate afisarile sunt 100% corecte).

in ce priveste fapta dvs. cel mai indicat este sa gasiti un avocat priceput care sa va reprezinte in aceasta situatie.

abia acum am gasit o republicare :P R E P U B L I C A R E
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice - Modificată şi completată prin O.U.G. nr.63/2006 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.729/20.09.2006
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2008
Dan Sand, Consultant credite si finantari
:fight:
Intr-adevar textul prezentat de catre dvs este vechi , in prezent art.85 din OUG nr.195/2002 are urmatorul continut :
Art. 85. - (1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.
(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Problema este ca agentul de circulatie in loc sa-l incadreze la alin.1 , la incadrat la alin.2 considerat ca numerele de inmatriculare sau de inregistrare sunt false.
Posibil sa primiti o pedeapsa privativa de libertate cu suspendare, in conditiile in care sunteti la prima abatere si nu aveti cazier.

si eu am condus o masina cu numere false,care la randul lor erau expirate.Mi-au dat incadrare in art 85 alin 1 si 2. Daca numerele erau false ce rost mai aveau ca erau expirate? aveam permisul de doua luni si mi l-au suspendat cu dovada fara drept de conducere. La ce pot sa ma astept?
Aveti si dvs. dreptate, ce mai conteaza ca au expirat niste numere false (eu nici nu inteleg ce relevanta are asa zisa lor valabilitate)?

Aveti, mai sus, art. 85 din O.U.G. nr. 195/2002 care prevede la alin. 2 o pedeapsa privativa de libertate de la 1 la 5 ani. Cand veti fi citat la politie va sugerez sa nu va duceti fara avocat.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Conducere autoturism cu numere expirate + alcoolemie 0.14 in aerul expirat ucg ucg Ma oprit politia si am fost prins ca am condus un autoturism cu numere expirate si alcool 0.14 in aerul expirat.Am fost la politie atunci si am dat declaratii ... (vezi toată discuția)
Numere rosii expirate sultanescuflorin sultanescuflorin in data de 05.11.2014 am fost oprit de politia rutiera pentru control de rutina mi-au cerut actele masinii dar nu le aveam la mine e vorba de permisul ... (vezi toată discuția)
Conducere auto ,neinmatriculat si cu numere false ella2010 ella2010 un amic a fost surprins de mai multe ori conducand cu permistul suspendat si cu o masina neinmatriculata dar cu numere false. specific ca omul sufera de o ... (vezi toată discuția)