Buna ziua:
La intrebarea nr.1
Cod fiscal
l^1) în perioada 1 mai 2009 - 31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi.
Deci se deduce pentru ca intra in exceprii.
2. 3.4. Cod fiscal art.48
4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;
b) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;
Norme cod fiscal art.48
38. Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu:
10. cheltuielile poştale şi taxele de telecomunicaţii; (telefon mobil, cartela reancarcare)
11. cheltuielile cu energia şi apa; - (curectul electric, nu este nevoie de instalarea unui contor special atat timp cat aveti declarat sediul social acolo sau aveti contract de comodat pe spatiu.)
12. cheltuielile cu transportul de bunuri şi de persoane; - aici ar intra transportul;
25. alte cheltuieli efectuate în scopul realizării veniturilor. - aici ar intra internetul
Tot legat de decureri, normele de stabilirea a venitului in partida simpla zic asa:
Art. 48, lit.(5)
Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
...
g) contributiile efectuate in numele angajatilor la fonduri de pensii facultative, in conformitate cu legislatia in vigoare, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru o persoana;
h) prima de asigurare voluntara de sanatate, conform legii, in limita echivalentului in lei a 250 euro anual pentru o persoana;
In ce masura pot eu, PFA fara angajati, sa consider aceste cheltuieli deductibile. Contributiile sunt facute in numele meu pt o asigurare de sanatate privata, si pensia tot in numele meu.
In caz ca pot, la ce curs al EURO se calculeaza?
Multumesc