avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie la pensie dupa iesirea din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie la pensie dupa iesirea din somaj

Buna ziua. Sunt femeie, in martie implinesc 53 de ani, anul trecut in octombrie mi s-a terminat somajul, fiin angajata de la 01.09.1977 (33 de ani de contributie). Din 01.11.2010 nu mai am nici un venit si am facut contract cu AJOMFS pt. plata contributiei la pensie. Valoarea lunara = 100 lei. Am platit in noiembrie si decembrie cate 100 lei/luna, iar in ianuarie 2011 mi s-a cerut suma de 222 lei. Am achitat-o, dar nu mi s-a spus in ce baza mi s-au luat acesti bani, contractul fiind incheiat pe 1 an de zile cu plata lunara a cate 100 lei.
Intrebari:
1. In baza carei legi mi s-au luat 222 lei, fata de 100 de lei cf. contractului?
2. Fiind persoana fizica fara venituri pot rezilia contractul inainnte de termen, daca mi s-a modificat contractul initial unilateral, fara acordul meu?
3. Cf. noii legii 263/2010, cand pot iesi la pensie anticipat, sau anticipat partial?
Va multumesc.

In ce baza mi
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:44, 31 Ianuarie 2011
1. art.36 legea 263/2010
2. puteti solicita rezilierea cand doriti
3. martie 2019
Nu este o greseala?martie 2019 sau 2016?
In 2016 ies la pensie persoanele (femei) nascute in perioada octombrie 1955 - iunie 1956. Avand 53 de ani am crezut ca sunteti nascuta in 1958. Cine greseste?
1. Colegul meu, @pneagu, v-a dat baza legala (Legea 263/2010).
2. Puteti merge la Casa de Pensii si sa faceti cerere de incetare a contractului de asigurare sociala.
3.- Fiind nascuta in martie 1958 varsta standard de pensionare este de 61 de ani , stagiul complet de cotizare este de 31 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
- Puteti iesi la pensie de limita de varsta la 61 de ani, in martie 2019, daca aveti un stagiu de cotizare de minimum 15 ani;
- Puteti beneficia de pensie anticipata la varsta de 56 de ani daca aveti un stagiu de cotizare de 39 de ani;
- Puteti beneficia de pensie anticipata partiala la 56 de ani daca aveti un stagiu de cotiazre de minimum 31 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare profesori cu grad didactiv universitar Raptor_40 Raptor_40 Buna ziua! Matusa mea este profesor cu grad didactic universitar. Este nascuta in luna iunie 1958. Ar dori sa stie cand poate iesi la pensie. Este valabil ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata? constantin29 constantin29 Buna ziua,mama mea a lucrat 11 si 10 luni la o firma de tesatorie ,avand grupa 2-a de munca. Varsta ei este acum de 58 ani. Intrebarea mea ar fi daca se poate ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizari radumihaela28 radumihaela28 Sunt din Bucuresti. Sunt nascuta in 1958, luna martie, ziua 26. Am 35 de ani de munca [am cotizat]. Ma pot pensiona anticipat fara penalizare, incepand cu ... (vezi toată discuția)