avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata fara penalizari
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata fara penalizari

Sunt din Bucuresti. Sunt nascuta in 1958, luna martie, ziua 26. Am 35 de ani de munca [am cotizat].

Ma pot pensiona anticipat fara penalizare, incepand cu 26.032014?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:19, 28 Octombrie 2013
1. Pentru o femeie nascuta in martie 1958 varsta standard de pensionare este de 61 de ani, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani iar stagiul minim de cotizare ste de 15 ani.

2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 61 de ani, in martie 2019;
- pensie anticipata (fara diminuare), la 56 de ani, in martie 2014, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 39 de ani;
- pensie anticipata partiala, la 56 de ani, in martie 2014.

3. Pentru a putea solicita pensie anticipata trebuie sa aveti un stagiu de cotizare cu 8 ani peste stagiul complet de cotizare.

4. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
...
Va multumesc din suflet! Toate cele bune.

Cu respect,

MR
Interventie moderator:
:rtfm:

1. Pentru continuarea aceleasi discutgii nu trebuie sa deschideti un topic nou.

2. Intrati topt pe acesta si folositi butonul "raspunde".

3. Dvs. ati scris:
As dori explicit aspectul legat de perioada de cotizare care trebuie sa fie cu 8 ani mai mare decat perioada de cotizare normala. Ce inseamna, ce presupune din partea mea ca si contribuabil?


4. Pentru a completa stagiul de cotizare fie mai lucarti 4 ani fie incheiati un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii pentru cei 4 ani.

5. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.
- Incepand cu ianuarie 2014 se va modifica cuantumul acestei contributii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitati pensionare lescu lescu Buna ziua. Sunt nascuta la 1 iulie 1958 si am cumulat 27 de ani si 23 de zile de munca pana la 01.01.2009. De atunci, am mai lucrat doar episodic, sub forma de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pensia? giorgio24 giorgio24 Buna ziua As dori sa stiu daca la calculul pensiei anticipate se are in vedere salariu lucrat pe toata perioada lucrata sau numai ultimii ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala femei valerius1510 valerius1510 Pot iesi la pensie anticipata partiala avand 30 ani si trei luni vechime in munca? Sunt nascuta pe 08-Nov-1958. (vezi toată discuția)