avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Posibilitati pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Posibilitati pensionare

Buna ziua. Sunt nascuta la 1 iulie 1958 si am cumulat 27 de ani si 23 de zile de munca pana la 01.01.2009. De atunci, am mai lucrat doar episodic, sub forma de colaborare, pe baza unor contracte de drepturi de autor, mentionate in Declaratia de venit global depusa anual.
Am rugamintea sa-mi spuneti daca, in conditiile date, pot beneficia de vreo forma de pensie. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lescu , utilizator 18:24, 22 Aprilie 2013
1. Pntru o femeie nascuta in iulie 1958 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 2 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta la 61 de ani si 2 luni, in septembrie 2019;
- pensie anticipata (fara diminuare) la 56 de ani si 2 luni, in iulie 2014, daca veti avea atunci un stagiu de cotizare de 39 de ani si 2 luni;
- pensie anticipata partiala la 56 de ani si 2 luni, in iulie 2014, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 31 de ani si 2 luni.

3. La stagiul de cotizare se adauga si perioada cat ati lucrat cu contract pe drepturi de autor daca in acea perioada ati platit contributia pentru pensie.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul detaliat. Mi-ar fi de mare ajutor daca mi-ati mai putea oferi cateva informatii, si anume:

1. Pot afla de la reprezentantii Casei de Pensii daca perioadele in care am lucrat cu contracte pe drepturi de autor s-au adaugat la stagiul de cotizare? (eu personal nu am incheiat niciun contract in acest sens cu Casa de Pensii).

2. Pot plati contributia pentru pensie retroactiv (pentru circa 4 ani)? In ce conditii?

3. In cazul in care la un moment dat sunt indreptatita sa solicit pensia anticipata partiala, mai pot lucra pe baza unui contract de colaborare (pe drepturi de autor)?

Va multumesc anticipat pentru toate lamuririle oferite.
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
lescu, utilizator
1. - Puteti solicita la Casa de Pensii o adeverinta cu stagiul de cotizare (contra cost = 15 lei).
- In aceasta adeverinta veti avea evidentiate stagiile de cotizare la pensie incepand cu 01.04.2001 si pana astazi.
- Veti vedea si daca au fost platite contributiile si pentru perioada cat ati lucrat cu contract pe drepturi de autor.

2. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.

3. Cititi pe:
www.avocatnet.ro/content/art...
Va multumesc pentru informatii, sunteti foarte amabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata fara penalizari radumihaela28 radumihaela28 Sunt din Bucuresti. Sunt nascuta in 1958, luna martie, ziua 26. Am 35 de ani de munca [am cotizat]. Ma pot pensiona anticipat fara penalizare, incepand cu ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala bureac62 bureac62 Terminind perioada de somaj,pot cotiza pentru pensie nefiind angajat?La cit s-ar ridica lunar aceasta suma?Ma ajuta cumva la pensia anticipata partial daca nu ... (vezi toată discuția)
Informatii contributie pentru pensie persoana fara loc de munca Emanuel8 Emanuel8 Buna ziua sunt tanar cu varsta de 27 de ani,nu am lucrat niciodata si as dorii sa incep sa cotizez la casa de pensii.care ar fi cotizatia minima? (vezi toată discuția)