Dupa expirarea perioadei de somaj, in cazul in care nu ti-ai gasit de lucru (nu esti angajat), poti sa-ti platesti din fonduri proprii indemnizatie in continuare? La ce valoare? Daca da, ce avantaje ai in viitor fata de a nu o plati?
1. Daca va referiti la plata contributiei pentru somaj, prin contract de asigurare cu AJOFM, trebuie sa indepliniti doua conditii:
- sa realizati venituri din activitati desfasurate potrivit legii;
- sa aveti contract de asigurare si cu casa de Pensii si cu Casa de asigurari de Sanatate.
2. Din Legea 76/2002: Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, urmãtoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, conform legii;
f) alte persoane care realizeazã venituri din activitãţi desfãşurate potrivit legii şi care nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a)-e). Art. 22.
(1) Persoanele prevãzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate.
in situatia domnului de mai sus ma aflu si eu. am terminat somajul de 3 zile si nu am gasit de lucru.
ce obligatii am fata de sistemul de sanatate si cel de pensii?
in caz ca mi se intampla ceva rau(legat de sanatate) presupun ca nu am dreptul la nimic.
astept raspunsul dvs
cu respect
1. Fata de Pensii nu aveti nici o obligatie legala. Numai daca doriti si aveti posibilitate puteti sa incheiati contract de asigurare cu Casa de Pensii si aceasta perioada va fi stagiu de cotizare (vechime) pentru pensie).
2. La Sanatate este altceva. Trebuie sa incheiati un contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru a putea beneficia de serviciile medicale gratuite.
3. Mergeti acolo, cu actul de identitate, si va spune cum sa faceti.
Salutare
ContSters363982
Buna ziua, De 3 ani sunt in co. fara plata, am lucrat ca as. med. m-ar interesa daca dupa terminarea co as putea sa merg cu cartea de munca in continuare ... (vezi toată discuția)