avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CAS
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CAS

Buna.

Situatia e urmatoarea. In 2006 am terminat facultatea dar fara a-mi lua licenta. De atunci nu m-am angajat, prin urmare, nu am platit cotizatii la CAS. In februarie am implinit 25 de ani. Nu am muncit din motive pur obiective (nu pentru ca nu mi-as fi dorit acest lucru)

Intrebare : in situatia in care as avea nevoie de spitalizare in regim de urgenta, sunt obligata sa platesc spitalizarea?

In acesti 2 ani, ambii mei parinti au lucrat (tatal inca mai lucreaza) iar mama s-a pensionat in februarie anul acesta. Sunt coasigurat sau nu?

Sunt disperata sa gasesc un raspuns dar nu reusesc sa gasesc nici o informatie.

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2008
ioana.m, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:35, 21 Aprilie 2008
potrivit legii nr. 95 din 2006 avem urmatoarele situatii:

CAP. 2
Asiguratii

SECTIUNEA 1
Persoanele asigurate

ART. 211
(1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi. In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie.
(1^1) Asiguratii au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data inceperii platii contributiei la fond, urmand ca sumele restante sa fie recuperate de casele de asigurari de sanatate si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in conditiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creantele bugetare.
(2) Calitatea de asigurat si drepturile de asigurare inceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau de sedere in Romania.
(3) Documentele justificative privind dobandirea calitatii de asigurat se stabilesc prin ordin al presedintelui CNAS.
ART. 212
(1) Calitatea de asigurat se dovedeste cu un document justificativ - adeverinta sau carnet de asigurat - eliberat prin grija casei de asigurari la care este inscris asiguratul. Dupa implementarea dispozitiilor titlului IX din prezenta lege, aceste documente justificative vor fi inlocuite cu cardul electronic de asigurat, care se suporta din fond.
(2) Metodologia si modalitatile de gestionare si de distribuire ale cardului de asigurat se stabilesc de catre CNAS.
(3) Emiterea cardului electronic de asigurat se face numai prin sistemul informatic unic integrat al sistemului de asigurari sociale de sanatate.
ART. 213
(1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
a) toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca;
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare; sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
c) persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 - 1961, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceste legi, precum si cele provenite din pensii;
d) persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, cu exceptia celor obtinute in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999*) privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 519/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii Publice, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse;
f) femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.
(2) Sunt asigurate persoanele aflate in una dintre urmatoarele situatii, pe durata acesteia, cu plata contributiei din alte surse, in conditiile prezentei legi:
a) satisfac serviciul militar in termen;
b) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, acordat in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale;
c) se afla in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
d) executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv;
e) persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj;
f) sunt returnate sau expulzate ori sunt victime ale traficului de persoane si se afla in timpul procedurilor necesare stabilirii identitatii;
g) persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
h) pensionarii, pentru veniturile din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit;
i) persoanele care se afla in executarea masurilor prevazute la art. 105, 113, 114 din Codul penal; persoanele care se afla in perioada de amanare sau intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate, daca nu au venituri.
(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fara plata contributiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinta de asigurat fara plata contributiei eliberat de casa de asigurari de sanatate, care atesta aceasta calitate in urma prezentarii la casa de asigurari a documentelor care dovedesc ca se incadreaza in prevederile alin. (1) sau alin. (2). Acest document va fi vizat periodic, dupa caz, in urma prezentarii, de catre persoana interesata, la casa de asigurari, a documentelor care dovedesc mentinerea conditiilor de incadrare in categoria asiguratilor fara plata contributiei, in conditiile stabilite prin ordin al presedintelui CNAS.
(4) Categoriile de persoane care nu sunt prevazute la alin. (1) si (2) au obligatia sa se asigure in conditiile art. 211 si sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate in conditiile prezentei legi.
Ok. Deci, e clar ca la litera (b) nu am incadrez (nu provin din sietemul de protectie a copilului). Dar, la litera (a) spune clar ca sunt asigurati copiii de pana la 26 de ani, daca sunt elevi sau studenti SI nu realizeaza venituri.

Deci, cum e? In ultimii doi ani nu am realizat venituri, dar nici studenta nu am mai fost.

Undeva citeam ca acea calitate de "coasigurat" e valabila doar pentru parinti si sot/sotie (deci nici vorba de copil pana la 26 de ani). Si atunci?

Multumesc mult pentru raspuns. V-as fi recunoscatoare daca ma mai "luminati" putin in problema aceasta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2008
ioana.m, utilizator
dupa cum este formulata aceasta prevedere legala se pare ca nu se refera si la copii care nu au venituri.

Chiar daca sunteti neasigurat aveti dreptul la servicii medicale de urgenta gratuit si beneficiati de pachetul minimal de servicii medicale, fara a face dovada calitatii de asigurat. (sursa www.cnas.ro)
Ca să nu plătiţi nici o contribuţie la fondul de asigurări, legea oferă o soluţie: deveniţi coasigurat. Soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate medical, pot beneficia de toate facilităţile pe care le oferă o asigurare medicală, în calitate de coasiguraţi. Însă, pentru a dobîndi statutul de coasigurat, trebuie să îndepliniţi cîteva condiţii. Persoanele care vor să devină coasigurate trebuie să ia de la Administraţia Financiară un certificat care să ateste că nu au nici un fel de venituri proprii. De asemenea, titularul asigurării trebuie să-şi anunţe angajatorul că are o persoana în întreţinere, iar acesta să elibereze o adeverinţă prin care atestă că titularul are toate plăţile la zi.
Următorul pas îl reprezintă vizita la medicul de familie, care, pe baza actelor enumerate anterior, va încadra persoana respectivă ca şi coasigurat.
Multumesc.

Dar, in categoria coasiguratlior intra si copilul pana la 26 de ani sau doar sotia/sotul sau parintii?

Sa inteleg ca eu as putea fi coasigurat?

Alte discuții în legătură

Dreptul de coasigurat matilda ioana matilda ioana Buna ziua, Am 32 de ani si in luna august am fost diagnosticata cu cancer, mama mea care lucreaza in Bucuresti, m-a luat pe asigurarea ei. Ar fi trebuit ca ... (vezi toată discuția)
Pot sa fiu coasigurata a mamei mele ?? inngryd inngryd Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cit mai clar ( lege nr... art. ) Anul trecut am terminat facultatea, am fost in somaj pina in septembrie anul acesta, as ... (vezi toată discuția)
Calitatea de asigurat dupa incetarea cim pe perioada determinata rezso rezso In timpul concediului medical mi-a incetat CIM pe perioada determinata. Am inteles ca casa plateste indemnizatia dupa incetarea CIM. Calitatea de asigurat se ... (vezi toată discuția)