as vrea sa imi infiintez un pfa, dar sunt un pic bulversata in privinta taxelor obligatorii. am auzit mai multe variante cum ar fii:
- daca ai contract de munca la o societate, pe 2 ore, si angajatorul iti plateste cotizatiile, poti ca pfa sa nu mai platesti cotizatia aferenta pensiilor (care pana la urma cat este, si cum se calculeaza) si sa platesti doar sanatatea
- ca pfa esti obligat sa platesti impozitul pe venit, contributia la sanatate, pensii si somaj.
care este varianta corecte, si cum se aplica?
multumesc
Salariat (chiar cu CIM 2 ore) si ca titular de PFA esti obligat sa platesti impozitul pe venit 16% si contributia de sanatate 5,5%, avand baza de calcul venitul net.
Cele 5,5% contributia de sanatate sint deductibile, adica din venitul total incasat (venit brut) scazi contributia la sanatate, cheltuielile necesare pentru desfasurarea activitatii si din ca ramine (venit net) se calculeaza cei 16%.
Daca ai sediul acasa (nu stiu ce fel de activitate desfasori) poti sa scazi si o parte din cheltuielile cu intretinerea, electricitate, gaze, telefon.
Pentru PFA desenator proiecte case, cat trebuie sa platesc si cui? pana in prezent am platit in fiecare an cate 16% din venit anual. Ce altceva mai trebuie platit si unde?
Trebuia sa depuneti cate o declaratie de asigurare la Casa de Sanatate si Casa de Pensii pentru plata contributiei de sanatate si contributiei de asigurari sociale pentru pensie.
Pfa- contributii
ella2389
Buna ziua. Va rog sa ma ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste, care sunt impozitele si taxele pe care un PFA programator trebuie sa le plateasca?
Va ... (vezi toată discuția)