avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Caz de divort prea intarziat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Caz de divort prea intarziat

Buna Seara.

Am si eu un caz in care am nevoie de niste sfaturi si niste raspunsuri corecte si precise.

Este vorba despre fiica mea care de vreo 2 ani de zile se cearta cu sotul ei si a ajuns la concluzia ca nu mai poate locuii cu el si a inaintat actele de divort pe data de 18 ian 2011. Cand s-a dus impreuna cu avocata ei sa depuna actele de divort li s-a spus ca prima infatisare va avea loc pe 23 ianuarie 2012. Cum este posibil ca un proces de divort pentru prima infatisare sa dureze 1 an de zile??? Chiar nu se poate face nimic ca prima infatisare sa aiba loc mai devreme??? Avocata fiicei mele a spus ca nu exista nici o metoda prin care sa reduca termenul pentru prima infatisare, eu insa nu pot sa cred asa ceva, am avut cunostinte care au divortat in aproximativ 5 luni de zile, deci posibil este. Doar ca avocata asta pe care o are, nu imi insipira incredere, eu cred ca nu isi da interesul. Tin sa precizez ca in declaratia de divort a fost specificat motivul de divort ca fiind divort din culpa ambiilor soti, si de comun accord. Vreau sa specific si ca respectivi au si un copil impreuna de 8 ani si un apartament pe numele lor. Intradevar procesul poate dura, este vorba de partaj, si este vorba si de tutela copilului, dar ei au ajuns la acord comun asupra copilui ca fiica mea sa se ingrijeasca de el. Iar la partaj sa se inteleaga la fel. Va rog frumos spuneti-mi de ce a ajuns ca prima infatisare sa dureze asa mult si/sau ce se poate face in cazul acesta, ca sa aiba loc mai devreme. Va multumesc.
Se poate formula cerere de preschimbare a termenului de judecata.
Cererea va trebui motivata.
Deci acesta cerere va trebui sa fie formulata de d-na avocat.
Mi-e greu sa cred ca nu stia de aceasta posbilitate.
Un motiv intemeiat pentru cererea de preschimbare a termenului de judecata poate fi Acordul de Mediere incheiat intre cei doi soti cu privire la: partajul bunurilor comune, nume, incredintarea minorului si fara a motiva culpa sotilor, etc.
Cei doi soti sa se prezinte la un mediator pentru a incheia un acord de mediere.
Privitor la incredintarea minorului, parintii acestuia sa solicite Autoritatii tutelare sprijinul in vederea incheierii medierii. Mediatorul le va explica modalitatea incheierii unui acord de mediere cu privire la incredintarea minorilor.
Documentele eliberate de catre mediator cu privire la pricina din dosarul aflat deja pe rolul instantei de judecata, dosar la care acesta va face referire, va motiva temeinic preschimbarea termenului de judecata intrucat instanta la prima infatisare va lua act de Acordul de mediere dintre cei doi soti si va pronunta hotararea de divort. Cei doi soti sa fie prezenti in instanta sa-si recunoasca si sustina acordul incheiat.la mediator.
Daca nu este un divort cu copii si sotii sunt de acord cu desfacerea casatoriei,se poate efectua divortul prin intermediul notarului sau la Oficiul starrii civile,unde s-au casatorit
Cei doi soti au un copil de 8 ani..deci nu pot divorta decat la instanta.
S-a ajuns la un termen atat de lung pentru ca traim intr-o tara saraca cu un sistem subfinantat si sunt zute si zeci de cauze in asteptare pe rolurile instantelor; pe de alta parte, nu sunt atatia judecatori, cei care sunt nu mai fac fata si nu pot judeca 250 de cauze intr-o sedinta, asa ca termenele se dau mai indepartate.
Nu se poate interveni de catre avocat in modul de distribuire a dosarului.

Sigur ca ati avut cunostinte care AU DIVORTAT in 5 luni, eu stiu oameni care au divortat in 30 de zile; dar cheia este timpul trecut si nu cel prezent. De asemenea, depinde mult si la ce instanta.

Daca dosarul pare a dura, inseamna ca nu se inteleg; apoi spuneti ca de fapt se pun de acord.
Unele instante considera intelegerea partilor motiv intemeiat de preschimbare de termen, altele nu.
Care intelegere nu poate sa fie printr-un acord de mediere legal incheiat cu privire la incredintarea si pensia copilului; conform legii medierii pot face obiectul medierii numai drepturile de care partile pot dispune prin conventii etc.
Incredintarea copilului nu este unul dintre acestea, la fel pensia de intretinere a acestuia.
Asta nu inseamna ca intelegerea partilor pe majoritatea capetelor cererii nu AR PUTEA sa duca la preschimbarea de termen.

Despre increderea in avocata nu comentez, ca fiica dv. e cea care trebuie sa aiba incredere in ea. Mai ales ca parerea de mai sus nu e motivata.

Alte discuții în legătură

Divort din culpa comuna dianami dianami Am cateva intrebari legate de divortul din culpa comuna: 1. Daca este necesara motivarea cererii si ce implica asta? Avem nevoie de martori? 2. Cam cat ... (vezi toată discuția)
Cum pot schimba o actiune de divort din culpa exclusiva a paratului in actiune de divort prin acord? LDTE LDTE Buna ziua! va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat juridic in urmatoarea situatie.In calitate de reclamant am deschis actiune de divort din culpa ... (vezi toată discuția)
Divort daniela70 daniela70 Buna ziua! Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort. Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite ... (vezi toată discuția)