avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Efectele excluderii unui asociat-administrator din SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Efectele excluderii unui asociat-administrator din SRL

Buna seara,

as aprecia un raspuns simplu si concret referitor la "Efectele excluderii unui asociat-administrator dintr-un SRL". Odata ce aceasta persoana va fi exclusa, ce se va intampla cu SRL-ul (constituit din 50% asociat administrator-50% asociat).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: maria1860 , utilizator 18:43, 1 Februarie 2011
nu se poate exclude un asociat din firma ! se poate doar "lamuri" sa cesioneze partile sociale care-i apartin, unei alte persoane sau sa le poate ceda unuia dintre asociati. In cazul in care o face, catre celalalt asociat, srl-ul va fi cu asociat unic, care devine si administrator.
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2011
Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil , Avocat
multumesc pentru promptitudine!

1. mentionez ca urmaresc excluderea lui pe motive intemeiate: intemeierea unei alt SRL cu acelasi obiect de activitate, fraudarea societatii, evaziunea fiscala etc. Prin urmare, odata exclus, care va fi dreptul sau din SRL respectiv cum se calculeaza acesta dupa scaderea prejudiciilor?

2. odata exclus, nu doresc sa devin eu administrator, ci sa numesc prin act constitutiv o alta persoana ca si administrator. in cazul in care apar neintelegeri si cu aceasta, care este procedura de destituire a noului administrator numit in functie in conditiile de mai sus?

multumesc frumos!

primul administrator-asociat este si membru fondator cu 50% parti sociale
Excluderea se poate face pe cale judecatoreasca in conformitate cu art. 222 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata:
(1) Poate fi exclus din societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată:
a) asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administraţie ori contravine dispoziţiilor art. 80 şi 82;
d) asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
(2) Dispoziţiile acestui articol se aplică şi comanditaţilor în societatea în comandită pe acţiuni.
Va sfatuiesc sa cereti ajutorul unui avocat in redactarea actiunii de excludere.
Buna ziua!

Multumesc pentru detalierea MOTIVELOR excluderii, dar care sunt URMARILE/EFECTELE acestei excluderi in cazul in care nu doresc eu sa devin administrator? Firma intra in insolventa?

Alte discuții în legătură

Schimbare administrator firma valici valici Care sunt pasi si ce acte trebuie facute pentru schimbare administrator? (vezi toată discuția)
Asociat problema Zenska Zenska Buna seara As avea nevoie de cateva sfaturi legate de un SRL. La finele anului trecut am infiintat un SRL cu inca o persoana (50%/50%). Cu putin timp in ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate sau inchidere societate comerciala nicu6121 nicu6121 Buna ziua, Sunt administrator la o societate cu 3 asociati (eu si alte 2 persoane). Doresc sa inched aceasta societate dar sunt refuzat de un singur ... (vezi toată discuția)