avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... autentificare act vanz-cump sub semtura privata + ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

autentificare act vanz-cump sub semtura privata + lipsa capacitate procesuala folosinta parat

Buna ziua,
cu deosebita stima membrilor acestui forum va supun atentiei o speta:
Bunica mea a cumparat o suprafata de teren prin act sub sematura privata in 1966 (uzanta timpului din motivele bine cunoscute).
Recent a introdus o cerere la instanta cu obiect autentificarea acelui act in care parat era vizatorul de la, insa datorita faptului ca acesta decedase, actiunea i-a fost anulata pe exceptia lipsei capacitatii de folosinta a piritului care decedase.
Pe exceptie bunica cind i s-a dat cuvantul nu a luat cuvintul din lipsa de pregatire juridica.
Mentionez ca vinzatorul era casatorit, fara copii, iar sotia sa a decedat.
Intrebare: ce cai de actiune are la dispozitie pentru autentificarea acelui act de vanz-cump sub semnatura privata ?
Pentru o cerere in constatare a uzucapiuni ar intampina acelasi obstacol (lipsa capacitate procesuala a folosinta paratului).
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Avran Razvan - Cabinet Avocat , Avocat 08:16, 7 Februarie 2011
Pe calea unei actiuni in constatare sau pentru uzucapiune se recomanda sa va judecati cu unitatea teritorial-administrativa in care se afla imobilul...
Va multumesc pentru raspuns, insa as nuanta putin, cu permisiunea dvs:
unitatea terit-admin ar avea calitate procesuala pasiva daca paratul decedat nu a avut alti mostenirori din clasele II-IV in afara sotiei supravietuitoare (decedate si ea la aceasta data).
Daca statul reprezentat prin Ministerul de Finante invoca exceptia calitatii procesuale pasive, atunci cade in sarcina reclamantului sa faca dovada ca vanzatorul nu are mostenitori.
PS: in situatia descrisa mai sus, care ar fi procedura de gasire a eventualilor mostenitori din clasele subsecvente:
1.printr-un notar public sa verifice daca s-a dezbatut succesiunea dupa de cuius (paratul decedat in speta de mai sus) sau
2. printr-o cerere adresa seviciului comunitar de evidenta populatiei sa caut alte rude daca au existat sau mai exista?
Va multumesc anticipat
terenurile detinute la data intrarii in vigoare a legii fondului funciar au regimul prevazut de aceasta, de aceea daca nu ati urmat procedura prevazuta de legea nr.18/1991 aveti calea actiunii in constatare in contradictoriu cu unitatea teritorial-administrativa si nu cu mostenitorii...
Statul nu are nicio treaba in speta aratata. E vorba de unitate teritorial administrativa. Personal cred ca merge mai bine pe uzucapiune.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune ? mark1212 mark1212 Am avut grija de o batrana cativa ani. Datorita unei complicatii medicale, aceasta a decedat in 1992 si nu a apucat sa-mi faca un contract sau testament. De ... (vezi toată discuția)
Lipsa capacitate procesuala folosinta parat (decedat) + mod de a identifica eventuali msotenitori Avran Razvan - Cabinet Avocat Avran Razvan - Cabinet Avocat Buna ziua, va supun atentiei urmatoare speta: bunicii mele i s-a anulat o actiune de autenticare a unui act de vanz-cump sub sematura privata (incheiat in ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune leusan leusan Am inaintat o cerere catre primarie pentru concesionarea unui teren abandonat adiacent casei mele.Terenul figureaza pe numelle vechiului proprietar ,decedat de ... (vezi toată discuția)