avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca neinregistrat la I.T.M.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca neinregistrat la I.T.M.

Buna ziua tuturor ! Am si eu o problema:
sotia mea lucreaza la o firma de aprox. un an si patru luni . In momentul angajarii a semnat un contract de munca pe perioada nedeterminata care urma sa fie inregistrat la ITM. Avand incredere in patronat nu am verificat niciodata daca acest lucru s-a si intamplat.In urma cu o saptamana am dorit sa facem un credit imobiliar si de la banca ne-au cerut cateva acte din care sa rezulte perioada de cotizare a sotiei si evolutia salariului. Atunci am aflat cu stupoare ca sotia mea se afla in baza de date doar de trei luni Am luat legatura cu patronul firmei care s-a scuzat ca din vina fostului contabil s-a intamplat ca o parte dintre angajati sa nu fie inregistrati la ITM. I-am cerut sa mearga sa inregistreze contractul retroactiv de la data angajarii efective dar mi-a raspuns ca nu poate pt.ca legea nu permite acest lucru.Va rog sa-mi spuneti daca legea ingradeste in mod expres acest drept si daca exista vreo posibilitate sa nu piarda aproape un an de cotizare.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 11:34, 17 Aprilie 2009
in contractul de munca semnat de sotie, este scrisa si data inceperii activitatii. Sotia are un exemplar din contractul de munca ? Verificati data inceperii activitatii din contract
CIM se inregistreaza la ITM in termen de 20 de zile calendaristice de la data incheierii lor, conf. art. 8 din L 130/1999. In caz de "intarzieri", angajatorul este pasibil de amenzi si chiar raspunde penal, deoarece a primit la munca angajati la negru si a facut retineri din salariu cu titlu de cotizatii angajat si nu le-a virat mai departe la stat.
Cel mai sigur veti putea rezolva aceasta problema printr-o actiune in instanta, scutita de taxe judiciare, si in care sarcina probei apartine angajatorului: dvs. veti sustine ca ati incheiat CIM incepand cu data de...., si nu cu data de...., cum apare la ITM. Puteti sa aduceti ca martori (fosti) colegi, si orice alte persoane care au cunostinta de locul dvs. de munca, furnizati instantei inscrisuri: fluturasi de salariu, extrase de cont etc. Nu amanati, pt ca pe masura ce timpul trece va fi tot mai greu sa reglementati vechimea in munca, si sotia va pierde un an de cotizare.
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2008
Diana Persa, Avocat
În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.
In acest sens, pentru perioada lucrata inainte de inregistrarea contractului la ITM sotia dvs trebuie sa probeze prin orice mijloc de proba (inscrisuri, martori) ca a lucrat in perioada respectiva.
Se poate inregistra retroactiv contractul, dar angajatorul este pasibil de aplicarea unei sanctiuni (amenda sau avertisment).

pt Diana
Art.8 din Legea nr.130/1999 are alt continut in prezent ... continutul prezentat de tine se afla in prezent la art.1.... Legea nr.130/1999 a fost republicata.
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru sfaturi si pentru timpul acordat.
Cu stima.
Buna seara.
Am si eu o problema referitor la un contract semnat in urma cu cateva zile.
Pe data de 08 aprilie (prima zi de serviciu in cadrul firmei) am semnat un contract pe perioada nelimitata. Acest contract a fost trimis in aceeasi zi la Bucuresti pentru ca acolo are firma sediul. Din diverse motive in data de 13 aprilie am demisionat. Intrebarea mea este cum pot afla daca mi-a fost inregistrat contractul la ITM si daca trebuie sa stau in preaviz 15 zile daca nu a fost inregistrat contractul?

Alte discuții în legătură

Renuntare contract de munca cristina_tudor cristina_tudor Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu o opinie In ce conditii se poate renunta la un contract de munca semnat de cateva zile ( nu a fost specificata nici ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba nelutza nelutza In data de 15 Martie 2020 am semnat contractul urmand ca pe 20 Martie acesta sa fie suspendat din cauza pandemiei.Acum pe 15 iunie ne am reluat activitatea si ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba crisu_10 crisu_10 buna ziua.sunt angajat de 1 luna si putin la un magazin non stop.am solicitat demisia si vreau sa stiu daca e obligatoriu sa respect preavizul?mentionez ca ... (vezi toată discuția)