avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale girarea unui CEC sau BO
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

girarea unui CEC sau BO

intrebare:
SC X SA a primit de la SC M SA un CEC /BO pt contravaloarea serviciilor oferite. SC X SA a girat CEC/BO catre SC F SA. La data scadentei SC F SA a introdus CEC ul la plata dar a constatat ca SC M SA nu are disponibil, fiind astfel in imposibilitatea de a -si recupera banii.
poate fi SC X SA tras la raspundere???
actiunea impotriva cui se indreapta si pe ce temei legal???
multumesc
Da:">
Vezi art. 17 si art. 106 din legea cambiei si B.O., respectiv art. 19 si art. 43 din Legea cecului- Girantul, dacă nu există clauză contrarie, răspunde de plată.
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2008
Diana Persa, Avocat
Diana Persa a scris:

Este fila CEC sau B.O.? Raspunderea si reglementarea difera - v. L. 58/1934 pt. B.O., si L. 59/1934 pt. CEC. In orice caz, beneficiarul se poate indrepta atat impotriva emitentului M, cat si impotriva girantului X.

aha...deci eu ca girant al CEC / BO pot fi tras la raspundere???:((
monya a scris:

Diana Persa a scris:

Este fila CEC sau B.O.? Raspunderea si reglementarea difera - v. L. 58/1934 pt. B.O., si L. 59/1934 pt. CEC. In orice caz, beneficiarul se poate indrepta atat impotriva emitentului M, cat si impotriva girantului X.

aha...deci eu ca girant al CEC / BO pot fi tras la raspundere???:((

Da. :secret:
nu stiu daca m ati inteles ...ma refeream daca pot fi tras la raspundere referitor la faptul k Sc care a emis CEc nu are bani....
#-o

Girul s-a facut pentru a stinge o creanta fata de un tert. Dat fiind faptul ca respectivul B.O. nu a avut acoperire in banca, creanta se considera ca nu este stinsa, dvs. urmand sa raspundeti in continuare pentru creanta nestinsa.

Alte discuții în legătură

Investire bo girat avocatnetuser avocatnetuser Multe dintre biletele la ordin primite de societatea mea le girma catre diversi furnizori. In caz de refuz la plata, noi recuperam biletul refuzat, platim ... (vezi toată discuția)
Bo girat pneuros pneuros ce se intampla daca girez un bo si acesta este refuzat la plata cine va trebui sa plateasca? (vezi toată discuția)
Avalizarea unui cec CARIERA CARIERA care este diferenta intre un cec avalizat si un cec girat multumesc (vezi toată discuția)