avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... codul penal-nerecunoscut fapta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

codul penal-nerecunoscut fapta

mai am o nelamurire in ce priveste noul cod penal pentru cei condamnati definitiv si nu siau recunscut fapta este in curs vreo lege si pentru ei
se va reduce cu 1/3 din pedeapsa pentru cei care si-au recunoscut fapta ,dar cei care nu au recunoscut cu ce ai avantajeaza schimbarea nuolui cod....cum se va face aceste redozarii???pentru cei care nu au recunoscut????va multumesc....
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 10:23, 2 Februarie 2011
noul cod penal nu va avea nici o influenta asupra condamnarilor pronuntate si in curs de executare. nu vor exista redozari ale pedepselor chiar daca noua pedeapsa este mai mica decit in vechiul CP. cel putin nu imi aduc aminte sa fie scris asa ceva in noul CP.
Art. 13, 14 si 15 din Codul penal in vigoare( 5, a, 7 si 8 din Noul Cod penal), retroactivitatea legii penale mai favorabile ,aplicabila si in cazul pedepselor definitiv judecate si in curs de executare.
.Expresie a a principiului legalitatii, nu se va aplica legea penala mai favorabila?
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
ContSters181996, utilizator
1. Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.
2. Dacă legea nouă prevede în locul pedepsei închisorii numai amenda, pedeapsa aplicată se înlocuieşte cu amenda, fără a se putea depăşi maximul special prevăzut în legea nouă. Ţinându-se seama de partea executată din pedeapsa închisorii, se poate înlătura în totul sau în parte executarea amenzii.

raspunsul meu a fost incomplet, in sensul ca nu orice pedeapsa anterioara se va modifica ci doar acelea care indeplinesc conditiile de mai sus
Sigur, doar daca este cazul se va aplica legea noua.Ideea era ca principiile de baza ale dreptului penal nu se schimba, chiar in cazul schimbarii legii.Cel putin nu pana acum:)
Probabil va referiti la aparitia Legii nr.202/2010,venita sa completeze prevederile vechiului Cod Penal
Noul Cod Penal,va intra in vigoare la 11.10.2011.
Articolul nr.320 ind.1 c.pr.pen,astfel cum a fost modificat prin art XVIII/39 din legea mentionata,acorda "facilitatea reducerii pedepsei numai celor care recunosc fapta la primele cercetari si in instanta,unde,in faza cercetarii judecatoresti nu mai solicita alte probe.
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Noul cod penal teona11 teona11 ati vazut pe site-ul ministerului ca se cauta o persoana pentru proiectul \"legea mai favorabila\" din noul cod penal? ce credeti, intra sau nu la 1 octombrie ... (vezi toată discuția)
Legea cea mai favorabila IULIA47 IULIA47 buna seara, va rog sa imi spuneti daca la intrarea in vigoare al noului cod penal se vor face redozari de pedeapsa la toata lumea? va multumesc anticipat ... (vezi toată discuția)
Art. 15 cod penal ContSters241638 ContSters241638 Art. 15 Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii de ... (vezi toată discuția)