avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema mostenire

Bunica mea a murit in luna noiembrie 2010.
Acum bunicul meu doreste sa faca dupa moartea ei succesiunea.
Bunicul meu are doi copii, tata si fratele lui. Tata nu vrea sa se prezinte la succesiune si a spus acest lucru pe cale verbala catre bunicul meu. Exista vreo posbilitate in care in 6 luni, daca nu primeste nimic scris acasa sa se prezinte, sa piarda partea de mostenire?Daca bunicul deschide actiunea la notar sau la judecatorie, tata va fi notificat?Daca bunicul sau altcineva nu deschide actiunea de succesiune in 6 luni de la moartea bunicii, totul ii ramane bunicului?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Biciusca , Notar 16:03, 1 Februarie 2011
1. Daca tata nu vrea sa se prezinte la dezbaterea succesiunii este bine macar sa faca o declaratie de acceptare a succesiunii. Aceasta ar trebui facuta in termen de 6 luni de la decesul mamei sale.
2. Teoretic atat notarul cat si instanta au obligatia de a cita toti mostenitorii. La notar daca nu se prezinta va fi considerat strain de succesiune, adica nu va mosteni.
3.Chiar daca nu se deschide succsiunea in 6 luni nu inseamna ca ii va ramane totul bunicului.
Precizez ca problema e mai spinoasa decat pare pentru ca , daca nu se fac declaratii de acceptare in 6 luni va trebui demonstrata o acceptare tacita a succesiunii care nu se poate face decat in instanta. Acdeptarea tacita presupune ca tatal dumneavoastra sa faca acte de administrare la bunurile ce fac parte din masa succesorala. E mult de discutat asa ca mai bine sa faca declaratii de acceptare.
Multumesc pentru raspuns.
Dar daca nimeni nu deschide succesiunea in 6 luni si nu e chemat deloc, tot trebuie sa faca acele declaratii de acceptare?Unde se fac aceste declaratii, tot la notar? Se poate face la orice notar din orice judet sau doar din judetul de unde e bunicul meu?
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
rcorinat, utilizator
Ca sa fie protejat si sa aiba o siguranta trebuie sa faca declaratie de acceptare. Aceste declaratii de acceptare se centralizeaza la Bucuresti si orice notar sau orice instanta este obligata sa verifice daca exista declaratii de acceptare. In acest mod succesiunea nu se va putea face fara tatal dumneavoastra.
Am uitat sa va raspund la ultima intrebare.
Succesiunea se face obligatoriu la un notariat de la ultimul domiciliu al defunctului. Ma refer la domiciliul din carte de identitate. Daca nu se inteleg se face la instanta de la ultimul domiciliu al defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie de acceptare rcorinat rcorinat Buna ziua, Tatal meu nu doreste sa se prezinte la succesiune, desi a primit citatie acasa prin instanta. Mentionez ca nu au trecut inca 6 luni de la moartea ... (vezi toată discuția)
Va implor...un raspuns..(am pirdut dreptul de a succede?) ionut2006 ionut2006 tatal meu a murit acum 5 ani.Eu nu am facut succesiunea pentru ca nu am stiut de asa ceva. El a mostenit jumatate de garsoniera de pe urma mamai sale,cealalta ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune mostenire nenea toto nenea toto buna ziua Tatal meu amurit acum 7 ani ,ultimul domiciliu COLONESTI OLT.Mama a murit in urma cu 3 ani ,ultimul domiciliu Pitesti ,la mine acasa .Mai am 2 ... (vezi toată discuția)