Tatal meu nu doreste sa se prezinte la succesiune, desi a primit citatie acasa prin instanta. Mentionez ca nu au trecut inca 6 luni de la moartea bunicii mele. Succesiunea se va discuta la Cluj - unde a trait bunica mea, tatal meu avand domiciliul acum in Bucuresti. Tata vrea sa faca o declaratie de acceptare a mostenirii pentru a nu ramane fara partea care i se cuvine, fara a se prezenta la succesiune. Poate sa faca aceasta declaratie in Bucuresti la un notar?Aceasta declaratie, fara prezenta lui la succesiune in instanta va face sa poata primi partea lui de mostenire?
declaratia de acceptare expresa a succesiunii se poate face la orice notar din tara in termenul prevazut de lege adica 6 luni si ea produce efecte;
daca a primit citatie de la instanta inseamna ca exista un proces pe rol. in mod normal ar fi trebuit sa primeasca odata cu citatia si o copie de cererea de chemare in judecata de unde rezulta pentru ce a fost chemat in judecata. daca nu a primit o copie de pe cererea de chemare in judecat si o copie de pe actele anexate acestei cereri poate sa trimita un inscris la instanta unde a fost citat, la dosarul cauzei si sa solicite aceste lucruri. abia dupa aceea poate sa trimita si declaratia de acceptare a succesiunii sau o copie cerficata de pe aceasta si sa isi exprime pozitia fata de cererea de chemare in judecata prin intampinare
Bunicul meu a deschis succesiunea prin instanta de judecata, dar tata si fratele lui nu vor sa se prezinte datorita unor neintelegeri, insa nu vor sa renunte la mostenire.
Pentru ca a deschis succesiunea prin instanta de judecata, si nu la notar, si pentru ca tata si fratele nu vor sa se prezinte, s-au gandit sa faca o declaratie de acceptare a succesiunii pentru ca nu au trecut 6 luni de la moartea bunicii si sa se faca succesiunea fara prezenta lor. Eu inteleg de la dumneavoastra ca se poate asa. Trebuie sa o mai trimita ei la instanta de judecata? Precizez ca tata nu a ridicat de la posta citatia.
Intocmiti acea declaratie la notariatul cel mai apropiat. Procedura notariala prealabila este obligatorie.Actiunea adresa direct instantei va fi respinsa.
Declaratia de acceptare priveste intreaga succesiune ( cuprinde drepturile , obligatiile si sarcinile care o greveaza ). In termen de 6 luni de la data decesului autorului, erezii isi pot exprima vointa de a succede in fata oricarui notar public.
Dezbaterea succesiunii , precum si iesirea din indiziune sunt facute la un notar in a carei raza teritoriala se afla ultimul domiciliu al defunctului , in caz ca exista intelegere intre comostenitori.
Altminteri, numai judecatoria in a carei raza teritoriala s-a aflat domiciliul autorului este competenta a transa un diferend cu obiectul sus amintit.
(procedura amintita de @valentita mai sus fiind una obligatorie ).
Totodata , in afara de acceptarea expresa , exista posibilitatea de a va manifesta aceasta dorinta prin acte de acceptare implicita , tacita, care lasa sa se intrevada aceasta vointa ( acestea pot fi acte de instrainare a bunurilor ce compun masa succesorala, acte de posesie , orice acte de dispozitie ).
In cadrul procesului ,puteti fi reprezentat conventional de catre un avocat .
Renuntare mostenire
olympya
buna ziua.
va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)
Deschidere mostenire
LUMITM
Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci ... (vezi toată discuția)
Problema mostenire
rcorinat
Bunica mea a murit in luna noiembrie 2010.
Acum bunicul meu doreste sa faca dupa moartea ei succesiunea.
Bunicul meu are doi copii, tata si fratele lui. ... (vezi toată discuția)