avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... omor din culpa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

omor din culpa

Am avut un accident in data de 15.01.2011,in jud Mures.A venit o masina din fata si a intrat direct in mine fara sa pot sa fac ceva,in urma accidentului fetita mea de 1 an si 2 luni a decedat,iar sotia mea a fost operata de urgenta avea ruptura de femur.Acel individ avea o alcolemie de 0.92 in aerul expirat,iar cel din dreapta lui e in coma de grad 4.Ce pedeapsa credeti ca va executa acest individ?:((.Si ce daune se pot obtine,masina mea este distrusa in proportie de 80%.?E valabila asigurarea?
cel mai probabil ca individul va fi condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea iar acum cu legea 202/2010 poate scapa foarte usor insa ca si daune puteti solicita cat credeti dvs iar instanta va aprecia si va dispune.oricum va da mai putin decat veti solicita .
masina trebuie sa o repare cei de la asigurari dar functie de vechimea masinii e posibil sa nu va ofere decat o suma foarte mica pentru ca ei nu despagubesc decat un anumit procent din valoarea de nou la care se aplica vechimea masinii.
cel mai in masura sa va raspunda este probabil "cioan"
pedeapsa penala este in afara sferei de influenta a partii vatamate.
in privinta daunelor materiale, acestea vor fi acoperite de asigurare in functie de catalogul privind gradul de uzura a masinii ce va determina si pretul acesteia (raportat si la piata, evident). iar despagubirile ptr tratamentul sotiei le obtineti in baza actelor medicale.

daunele morale pot fi solicitate, mai ales daca aveti in vedere pierderea pe care ati suferit-o precum si suferinta sotiei dvs. fiind scutita de taxe, va sugerez sa cereti o suma mare, oricum instanta de judecata va oferi mai putin dar cu putin noroc si un avocat priceput puteti obtine o despagubire rezonabila. mai ales ca probabil tot asiguratorul va plati, in baza RCA.
Aveti dreptul de a obtine daune materiale.
Este foarte trist ce s-a intamplat.
Si eu sunt de parere ca daca respectivul nu va avea un avocat foarte bun si care sa prinda si o zi buna va ajunge dupa gratii.
A fost arestat ?In atare situatie, se impune privarea de libertate.
In cazul infractiunii de ucidere din culpa care a fost savarsita de catre un conducator al unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice , este realizat continutul constitutiv al variantei agravate a infractiunii , asadar, se impune aplicarea pedepsei cu inchisoarea .

Totodata, suntem in prezenta unui concurs ideal ( printr-o singur actiune s-au produs mai multe rezultate socialmente periculoase )fiind savarsite doua infractiuni de vatamare corporala din culpa, in sensul art . 184 din Codul penal , alineatul al doilea si al patrulea.

Pana la concurenta valorii probabile, se poate institui masura asigutatorie a sechestrului, in vederea recuperarii pagubei produse prin conduita antisociale, numai asupra bunurilor invinuitului sau inculpatului, raspunderea penala fiind personala.

Va puteti constitui parte civila pana la citirea actului de sesizare si de inculpare (rechizitoriul) , precizand defalcat sumele cu titlu de daune morale si materiale.

Societatea asiguratoare, in acord cu prevederile RCA-ului, va avea calitatea de asigurator de raspundere civile delictuala, pentru a sustine actiunea civila alatura celei penale.

Pretentiile de natura civila pot fi recunoscute, pot fi confintite intr-o tranzactie, in acord cu prevederile legii 202/2010.

Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In primul rand,sincere condoleante pentru greaua pierdere.
Din punct de vedere al stabilirii imprejurarilor in care s-a produs accidentul expertiza de stabilire a dinamicii acestuia,va avea un cuvant de spus.
In aceasta situatie,respectiva expertiza,va conta mult ,coroborata cu celelalte probe ,la dozarea unei eventuale pedepse.
Pe latura civila,este important sa pastrati toate actele care se refera la mormantarea si datinile care au urmat((facturi,chitante,bonuri ,acte jusitificative pentru alte cheltuieli) ,actele pentru tratamentul si refacerea sotiei(chitante,facturi,bonuri,retete,etc.).
Toate acestea vor trebui depuse in copii pentru a justifica cheltuielile facute,ca si cele pentru alte cheltuieli,cum ar fi repararea masinii.
Despagubirile solicitate ,vor fi admise ,inmasura dovedirii lor cu probe.
Aveti de asemenea dreptul sa solicitati daune morale,acestea reprezentand suferinta princinuita,nu sunt cuantificabile,veti solicita o suma,asupra careia instanta se va pronunta.
Aveti posibilitatea sa va constituiti parte civila,indicand cheltuielile facute ,fie in cadul urmaririi penale,fie in instanta,pana la citirea rechizitoriului.
Este recomandabila ,in masura posibilitatilor financiare,angajarea unui avocat ,care sa va sustina cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier soldat cu ranire corporala grava muscalugigi muscalugigi domnilor avocati,puteti sa-mi spuneti care este suma ce poate fi ceruta ca despagubire materiala si morala intr-un proces in care eu reprezin partea vatamata ... (vezi toată discuția)
Despagubire in caz de deces a familiei in accident rutier unde soferul (nevinovat) este capul familiei si a supravietuit Cirstea Daniel Cirstea Daniel am si eu o speta. am niste prieteni care au fost implicati intr-un accident rutier din care a rezultatt decesul sotiei, fiicei si al soacrei. soferul a scapat ... (vezi toată discuția)
Plangere penala nicusan nicusan de cate zile de spitalizare este nevoie pentru ca ca o persoana ce risca sa-si piarda ochiul din cauza unei agresiuni, sa poata face plangere penala? (vezi toată discuția)