avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate - dovada stagiului realizat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate - dovada stagiului realizat

....am sotia operata de 3 saptamini de hernie de disc.....zilele acestea a fost pensionata........dupa cum se stie pt a se pensiona medical trebuie sa aiba cel putin 15 ani de cotizare.......sotia mea are 20.....16 ani la o intreprindere iar cei lalti pe la altele...la casa de pensii unde trebuie depus dosarul printre altele i s/a cerut si o adeverinta pe anii lucrati...intrebarea mea este......aceasta trebuie scoasa pe toti anii lucratii sau este de ajuns doar pe primii cei 16 lucrati consecutiv ...........va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:17, 4 Februarie 2011
Poate sa depuna adeverinta de salariat sau carnetul de munca.
[ link extern ]
Aveti nevoie ca toti cei 20 de ani sa se regaseasca in carnetul de munca sau in adeverinte.Diferenta pana la realizarea(conditiei)stagiului complet de cotizare se va face prin acordarea stagiului potential.
Presupun ca nu trebuiesc indeplinite aceleasi conditii atunci cand persoana se pensioneaza cu diagnosticul - cancer ; avand numai 34 de ani, nu are 20 de ani stagiu de cotizare !
@carmen.balan
Acest stagiu prevede faptul ca, in functie de varsta trebuie sa fi cotizat dupa cum urmeaza:
- Sub 25 de ani – 5 ani de cotizare
- Intre 25- 31 de ani – 8 ani de cotizare
- 31-37 de ani – 11 ani de cotizare
- 37-43 ani – 14 ani de cotizare
- 43-49 ani – 18 ani de cotizare
- 49-55 ani – 22 ani de cotizare
- peste 55 ani – 25 ani de cotizare
Totusi, si cei care au realizat cel putin jumatate din acest stagiu pana in momentul ivirii accidentului au dreptul la pensie de invaliditate, calculandu-se altfel stagiul potential rezultat, prin scaderea stagiului complet de cotizare si stagiul realizat efectiv.
[ link extern ]
carmen.balan1967@yahoo.com a scris:
Presupun ca nu trebuiesc indeplinite aceleasi conditii atunci cand persoana se pensioneaza cu diagnosticul - cancer ; avand numai 34 de ani, nu are 20 de ani stagiu de cotizare !

lauraadriana a raspuns:
@carmen.balan
Acest stagiu prevede faptul ca, in functie de varsta trebuie sa fi cotizat dupa cum urmeaza:
- Sub 25 de ani – 5 ani de cotizare
- Intre 25- 31 de ani – 8 ani de cotizare
- 31-37 de ani – 11 ani de cotizare
- 37-43 ani – 14 ani de cotizare
- 43-49 ani – 18 ani de cotizare
- 49-55 ani – 22 ani de cotizare
- peste 55 ani – 25 ani de cotizare
Totusi, si cei care au realizat cel putin jumatate din acest stagiu pana in momentul ivirii accidentului au dreptul la pensie de invaliditate, calculandu-se altfel stagiul potential rezultat, prin scaderea stagiului complet de cotizare si stagiul realizat efectiv.

Despre ce se discuta aici? #-o

Legea nr. 19/2000 a fost abrogata, lauraadriana, iar cand invaliditatea s-a ivit ca urmare a neoplaziilor, asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare (Legea nr. 11/2008, art. 68 din Legea nr. 263/2010).
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare pe caz de boala BRANDY_B BRANDY_B Buna ziua,as avea si eu o intrebare:o persoana de sexul feminin cu varsta de 53 de ani si 23 de ani in campul muncii si cu un diagnostic de sindrom vertiginos ... (vezi toată discuția)
Pensia de boala pop terezia pop terezia buna ziua!mama mea are varsta de 45 de ani si este bolnava....ea vrea sa se pensioneze de boala dar nu are numai 11 ani lucrati...momentan este in concediu ... (vezi toată discuția)
Pensia de boala marcelinio marcelinio Spuneti-mi va rog daca in momentul depunerii dosarului de pensionare( de boala) conteaza daca sunt in campul muncii sau nu.In ce constau diferentele si ... (vezi toată discuția)