avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenire

Buna ziua,
Am si eu o intrebare:bunica mea a decedat si apartamentul ei revine celor doi copii. Acum a decedat si mama mea (unul dintre copii) si ceea ce ma intereseaza este cine mostesneste partea mamei, avand in vedere ca noi suntem doi frati, iar tatal meu este in viata.intrebarea ar fi daca tatal meu are vreun drept la acest apartament.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: floare _de_ colt , utilizator 13:31, 2 Februarie 2011
Sotul supravietuitor are vocatie succesorala, dobandeste 1/ 4 din patrimoniul defunctului, copiii 3/4 .
( declaratia de acceptare a mostenirii trebuie data in termen de 6 luni de la decesul lui decujul ).
Intr-adevar, succesiunea poate fi acceptata si tacit, prin acte care las sa se intrevada vointa de a succede a coerezilor ( acte de instrainare, de posesie asupra bunurilor ce compun masa succesorala)
Legea nr. 319/1944 arata ca sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot 1/4 daca vine la concurs cu descendentii. Asadar din jumatatea care i se cuvenea mamei, tatal d-voastra mosteneste 1/4 iar dumneavoastra si fratele cate 3/8, sau ca sa fie mai clar si raportat la intregul apartament:
copilul ramas in viata al bunicii (unchi/matusa) are 8/16 parti
tata 2/16 parti
fica 3/16 parti
fiul 3/16 parti

Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Multumesc mult pentru raspunsuri.As mai avea o intrebare: mama a avut credite la banci. au dreptul bancile sa transmita datoriile tatalui meu?
creditele la banici se acordau in general impreuna cu o asigurare insa altfel se transmite de la mama nu numai activul ci si pasivul si nu numai catre tata ci catre toti mostenitorii in proportia in care mosteneste fiecare.
stiu ca mama are asigurare dar de la banca mi-au spus ca numai in caz de accident nu si din cauza de boala.

Alte discuții în legătură

După decesul tatălui meu, mama s-a recăsătorit. care va fi dreptul la moștenire al noului soț, dacă va fi cazul? rentz rentz Dupa decesul tatalui meu, mama s-a recastorit. Ulterior am facut succesiunea dupa tatal meu, iar mama a mostenit 1/4 din casa si din terenurile mostenite de ... (vezi toată discuția)
Succesiune Dum3 Dum3 Buna ziua! As dori sa stiu care este cota parte sotului suprevietuitor in urmatoarea situatie: - in urma decesuilui unuia dintre soti A si B, ramane un ap. pe ... (vezi toată discuția)
Nepot care mosteneste o bunica (din partea mamei decedate). tatal meu are vreun drept? Bismut Bismut Situatia sta in felul urmator: Mama mea a murit acum 6 ani. La momentul mortii mamei mele tatal meu era casatorit cu mama mea. Tatal meu nu s-a mai ... (vezi toată discuția)