Buna ziua!
As dori sa stiu care este cota parte sotului suprevietuitor in urmatoarea situatie: - in urma decesuilui unuia dintre soti A si B, ramane un ap. pe care il mostenesc sotia "B" (mama) si doi "C" si "D" copii. La scurt timp moare unul dintre copii C, iar singurul lui mostenitor este sotia supravietuitoare "E" (mentionez ca nu au avut copii). Dupa un timp moare si sotia "B" (mama) si rama la mostenire un copil "D" si sotia suprevietuitoare "E" al carui sot a murit inaintea mamei "B"
Mentionez ca am fost la doi notari si am doua raspunsuri diferite. unul spune ca ii revine sotului suprevietuitor o cota pare de 3/16, iar altul ca ii revine dublu. Unul din ei cred ca nu au tinut cont de ordinea deceselor. Deoarece unul dintre copii mosteneste doar o pare doar din cota tatalui "A"
Va rog sa ma lamuriti.
Multumesc!
Buna ziua
Dupa decesul lui A,pentru bunurile realizate in comun, raman mostenitori:
- sotia B cu cota 5/8 DIN INTREG
- fiecare din copii cu o cota de 3/16 DIN INTREG
Dupa decesul lui A, pentru bunuri proprii raman mostenitorii:
- B cu cota de 1/4
- fiecare copil cu cota de 3/8
Dupa decesul lui D raman ca mostenitor pentru bunuri proprii (inclusiv ce a mostenit de pe urma lui A)
- sotia supravietuitoare cu cota de 1/3 din masa succesorala adica din INTREG
- fratele cui C si mama lui C mostenesc 2/3. DIN INTREG
Din bunurile comune ale celor doi C si sotie
- sotia 2/3 DIN INTREG nu din masa succesorala
- fratele si mama 1/3.DIN INTREG
Dupa decesul lui B ramane singur mostenitor fiul ei in viata.
Studiati cu atentie art. 977 C.Civ.
Multumesc!
Of, dumneavoastra mi-ati dat a treia varianta :(
Nici nu mai stiu. Sotia supravietuitoare a spus ca da notarul in judecata ca nu a calculat corect.
Dar ea nu mosteneste doar ce a mostenit sotul ei?
Cum poate el, copilul, sa mai mosteneasca mama, daca el a decedat inaintea mamei lui?
Sotul supravietuitor nu vine la mostenire doar la cota de 3/16 cat ii revenea cand era in viata si cu un parinte mort? Adica a murit tata a ramas mama si doi copii, a mutit un copil, acum sotia lui vine sa ceara mostenirea, nu cere doat cat ii revenea dupa tata, pe care l-a mostenit, mostemeste si mama care a murit la 9 ani dupa el?
Nu mai inteleg nimic :( apartamentul a fost evaluat la 40.000 eu si nu stim cat ii revine sotului supravietuitor ca nu vrem sa ne certam, dar am facut succesiunea la notariat apoi ea a fost la alt notar si asa avem doua sume diferite :(((
1. După soțul A moștenitori sunt:
- B (sot supraviețuitor) 5/8
- C si D (copii) 3/8 împreună, adică 3/16 fiecare.
2. După C, moștenitori sunt:
- E (sotie) 1/3 din 3/16 înseamnă 3/48 (sau simplificat 1/16)
- C (frate ) 1/3 din 3/16, la fel 3 /48 (sau 1/16)
- B (mama) 1/3 din 3/16 = 3/48 sau 1/16.
3. După B, rămâne moștenitor doar C.
Masa succesorala după B cuprinde:
5/8 + 1/16 înseamnă 11/16.
În final C va avea 11/16+ 3/16 + 1/16 = 15/16.
Cumnata E va avea 1/16.
Succesiune dupa tata
ursu67
Buna ziua , in cazul decesului tatalui ,in cazul in care exista doi fii si mama ,as dori sa aflu cat ii revine fiecaruia , masa succesorala constand intr-un ... (vezi toată discuția)