avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clarificare mostenire Familia A decedează B și C ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clarificare mostenire Familia A decedează B și C sunt copii ...

Clarificare mostenire
Familia A decedează
B și C sunt copii
Fiecare (B,C) are câte 2 copii
B și C decedează
Se deschide dosar moștenire, se fac succesiunile
Moștenitori sunt cei 4 copii (nepoții familiei de la care a rămas avera ) si sotia ( nora familiei) în viață a lui B.

Cum se împarte moștenirea ? Se împarte egal la cei 5 moștenitori ?

Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns,
Cu respect,
Nu.
Jumătatea lui C se împarte în mod egal între cei 2 copii. Deci vor avea câte 1/4 fiecare.
Jumătatea lui B se împarte între:
- soție (1/4) - din jumătate = 1/8
- cei 2 copii (3/4) din jumătate 3/8.
Împărțit la 2= 3/16.

Asadar:
Copii lui C vor avea câte 1/4
Soția lui B va avea 1/8
Copiii lui B vor avea câte 3/16.
In speta prezentata vorbim despre mai multe mosteniri, tot atatea cati defuncti sunt intrucat mostenirea reprezinta transmiterea patrimoniului unei persoane decedate catre una sau mai multe persoane în viața, in temeiul legii sau al unui testament.

Fiind vorba de mai multe mosteniri, ordinea deceselor persoanelor despre a caror mostenire discutam este importanta, intrucat mostenirile se vor dezbate in ordinea in care s-au produs decesele.

In cazul familiei A, asa cum ati denumit- o dvs., formata din sot si sotie, daca plecam de la premise ca sotul a decedat primul, moatenirea acestuia (formata din bunurile proprii si ½ din partea proprie din bunurile comune) se imparte intre sotia supravietuitoare, care mosteneste o cota de ¼ si copii B si C care mostenesc impreuna, in cote egale, o cota de ¾ din patrimoniul succesoral.
Pe sotia din familia A, o mostenesc cei doi copii ai sai B si C, in cote egale de ½.

Pe B il mosteneste sotia supravietuitoare, cu o cota de ¼ si cei doi copii ai sai care mostenesc impreuna in parti egale o cota de ¾ din patrimonial succesoral.

Pe C il mostenesc cei doi copii ai sai in cote egale (1/2 fiecare copil), daca la data decesului sotia acestuia nu mai era in viata sau daca era divortat .
In cazul in care sotia lui C era in viata la data decesului acestuia, aceasta mosteneste ¼ din masa succesorala iar cei doi copii mostenesc impreuna o cota de ¾ iar pe acesta o vor mosteni copii lor.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2023
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Elleny Elleny Este urmatoarea speta: In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)
In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa au optat soții la căsătorie), soția deține proprietăți personale, doar ale ei, obținute ... (vezi toată discuția)
Buna seara. stefan ( sotul) a decedat cu urmasi: sotie si doi ... Anama446677 Anama446677 Buna seara. Stefan ( sotul) a decedat cu urmasi: sotie si doi copii majori din prima casatorie. Sotia decedeaza a doua zi. Cine si cat la suta il mosteneste pe ... (vezi toată discuția)